Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.11.2021 11:40

Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava


Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.


Spolupráca bude novým impulzom k partnerskej cezhraničnej spolupráci krajov. "Potešilo ma, že poslanci Juhomoravského kraja schválili založenie EZÚS Veľká Morava a nadviazali tak na rovnaký krok nášho zastupiteľstva z marca tohto roka. Ide o veľkú príležitosť, vďaka ktorej bude napredovať cezhraničná spolupráca. Jednou z hlavných úloh bude posilniť spoluprácu, ako aj hospodársku a sociálnu súdržnosť regiónov, medzi ktorými tečie rieka Morava. Želám si, aby sme ešte zintenzívnili bohatú kultúrnu výmenu a nadviazali na úspešné projekty spolufinancované z európskych zdrojov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

V najbližších týždňoch sa uskutočnia ďalšie administratívne kroky smerujúce k oficiálnemu založeniu zoskupenia. EZÚS Veľká Morava bude zamerané na realizáciu spolupráce v oblastiach infraštruktúry, informačných technológií, regionálneho rozvoja a turizmu, vzdelávania, kultúry a športu, sociálnej oblasti a zdravotníctva, krízového riadenia a cezhraničnej spolupráce.

Nosnou témou spolupráce v oblasti kultúry bude spoločná snaha o rozvoj lokality Archeoparku Mikulčice - Kopčany prostredníctvom spoločných výskumných projektov. "Významným predmetom spolupráce bude pokračovanie v príprave na procese opätovnej nominácie Archeoparku do zoznamu lokalít svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Kraje vidia spoločný záujem aj v oblasti pravidelnej verejnej cezhraničnej dopravy s cieľom zlepšiť dostupnosť pracovných miest a škôl v pohraničí a majú potenciál napomôcť rozvoju celej oblasti," doplnil predseda TTSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2021
TTSK a Juhomoravský kraj pripravujú nové zoskupenie Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj si pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
30.09.2022
Trnavský samosprávny kraj a Juhomoravský kraj založili EZÚS Veľká Morava
Zmluvu o vzniku Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava podpísali v Skalici zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Juhomoravského kraja.
viac
30.03.2023
Začína fungovať Európske zoskupenie územnej spolupráce Veľká Morava
Prvé valné zhromaždenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava sa uskutočnilo v utorok (28. 3.) v Trnave. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %