Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
26.06.2024 10:05

Za našimi hranicami otvoria čoskoro novú obrovskú triediacu linku na plasty


Foto: archív ENVI - PAK


Naši susedia sa už v najbližších dňoch budú môcť pýšiť spustením jednej z najväčších a najmodernejších triediacich liniek v Európe. Ide o spoločný projekt organizácií zodpovednosti výrobcov – rakúskej ARA, nemeckej Der Grüne Punkt a spoločnosti Bernegger.


Linka je podľa konštruktérov schopná dotriediť až 100 000 ton obalového odpadu za rok. Triedičku odpadu „TriPlast“ plánujú otvoriť toto leto neďaleko rakúskeho Linzu.

Ako uvádzajú konštruktéri, zariadenie, ktoré má kapacitu 100-tisíc ton obalového materiálu ročne a 20 ton za hodinu, je zhruba trikrát väčšie, než existujúce triediace linky v krajine. Na linku sa bola pozrieť aj slovenská organizácia zodpovednosti výrobcov – OZV ENVI - PAK, ktorá si s kolegami z rakúskej ARA a nemeckej Der Grüne Punkt na pravidelnej báze v rámci organizácie PRO Europe vymieňa skúsenosti a informovala o tom na svojej stránke. „Výstavba tejto triediacej linky je jasný signál pre európsku cirkulárnu ekonomiku a potrebu investičných stimulov pre zelenšiu Európu. Je to určite významný krok pre európske hospodárstvo a míľnik pre recykláciu plastov v Rakúsku. Tešíme sa, že sme si tento projekt mohli pozrieť ešte pred spustením. Je to naozaj výborný počin našich zahraničných partnerov, s ktorými pravidelne zdieľame know - how,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Linka by mala pokryť až 50 % rakúskej kapacity triedenia

Linka, ktorá vyrástla za rekordných 12 mesiacov, bude dostupná pre celé Rakúsko a Nemecko a spoločnosti do nej investovali 65 miliónov eur. Okrem vyššie spomínaného vytvorí aj 60 pracovných miest. Zariadenie dokáže podľa prevádzkovateľov spracovať až 100 000 ton obalového odpadu za rok, čo by malo pokryť 50 % rakúskej kapacity triedenia ľahkých obalov, pričom miera vytriedenia je viac než 80 %. „Systém je vybavený najnovšími snímačmi blízkeho infračerveného žiarenia pomocou umelej inteligencie, spracováva suroviny plne digitalizovaným spôsobom a dosahuje výrazne vyšší výkon. Senzory detegujú, analyzujú a separujú vyše 20 rôznych recyklovateľných materiálov. Takto sú suroviny pripravené na recykláciu bez straty kvality. Výstupom je až 24 špecifických frakcií s čistotou jednotlivých materiálov viac ako 80 %,“ vysvetľuje prevádzkovateľ s tým, že ide o najmodernejší európsky závod na triedenie ľahkých obalov.

Strategické umiestnenie linky

Prevádzkovatelia dôkladne vyberali aj polohu triediacej linky. Je strategicky umiestnená v severnom Rakúsku. Lokalita je vhodne napojená na cestnú, železničnú aj vodnú dopravu a zároveň sa nachádza blízko Nemecka. Jej umiestnenie tak sprístupní aj ekologický spôsob prepravy materiálov, keďže doteraz sa v tejto časti krajiny prevážal odpad na dlhé vzdialenosti. Okrem toho má linka pomôcť Rakúsku splniť ciele, ktoré stanovuje Európska únia – teda 50-% mieru recyklácie plastových obalov na rok 2025. Aktuálne má krajina 15 zariadení a ich triediace kapacity sú od 1 000 až 30 000 ton ročne, a nie sú schopné dosiahnuť spomínané ciele. Navyše, väčšina výstupných frakcií z novovybudovanej linky by mala ostať v Rakúsku a mala by sa použiť na výrobu nových produktov, ako sú nádoby na šampóny a prostriedky na umývanie riadu, vrecká do košov a fólie.

Ako vyzerá spracovanie odpadu na linke?

Webová stránka PETnology.com opísala aj proces, ako vyzerá dotriedenie materiálov na takejto linke. Keď sa vyzbierané plastové odpady dostanú do zariadenia, vyložia sa zo žltých košov alebo vriec vo vstupnej hale. Materiál sa rovnomerne rozloží na dopravný pás a mechanicky sa triedi podľa veľkosti pomocou bubnového sita. Fólie sú oddeľované vzduchovými separátormi, zatiaľ čo balistické separátory roztriasajú materiál a umožňujú ďalšie mechanické oddelenie materiálu do fólií a tvarových predmetov, ako sú fľaše alebo kanistre. Pokročilé infračervené senzory sa používajú na oddelenie materiálov podľa typu a farby plastov. Na konci je možné z materiálu odstrániť všetky frakcie v špeciálnej triediacej kabíne, aby ešte mohlo dôjsť k odstráneniu akýchkoľvek nečistôt. Po tejto časti nasleduje zlisovanie do balíkov, ktoré podľa hlavných frakcií môžu ísť na recykláciu.

Triediť a oddeľovať jednotlivé súčasti odpadu

Na to, aby mohol byť odpad zrecyklovaný, musí byť správne vytriedený. Netreba zabúdať ani na fakt, že je potrebné oddeľovať jednotlivé súčasti odpadu, ktorý triedime. „Pri triedení je naozaj veľmi dôležité oddeľovať aj jednotlivé zložky odpadu, ktorého sa zbavujeme. Hoci triediace linky nemajú problém rozoznať rôzne druhy materiálov a vedia rozpoznať plastový uzáver na laku na vlasy a samotnú kovovú nádobu, alebo plasty rôznych druhov, ktoré sa dajú rozdielne spracovať, neoddelia ich za nás. Preto je vždy pri triedení potrebné oddeliť od seba všetko, čo sa oddeliť dá,“ doplnila Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK, ktorá sa okrem iného venuje aj vzdelávaniu v oblasti triedeného zberu.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2019
Nová výzva na poli s voľne vyhodeným odpadom
„Vezmi si ma“ – tak zdanlivo záhadne a takmer šteklivo pomenovali v spoločnosti ENVI - PAK projekt boja s voľne pohodeným odpadom, známom vo svete ako littering.
viac
12.02.2022
ENVI - PAK skonkretizoval najdôležitejšie témy súčasnosti pri nakladaní s KO
Spoločnosť ENVI - PAK, ktorá má zazmluvnených najviac obcí spomedzi organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) na Slovensku, upozorňuje na najdôležitejšie témy v súvislosti s riešením problematiky komunálnych odpadov (KO).
viac
02.10.2023
Aj najlepšie triediace samosprávy sa môžu dočkať nevyžiadaných zmien
Záver septembra sa nenesie len v znamení volieb. V rámci systému odpadového hospodárstva si v tomto období výrobcovia vyberajú partnerov – organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), na nasledujúce obdobie.
viac
05.10.2023
ÚMS a Ekocharita budú spolupracovať pri zavádzaní triedeného zberu textilu
Textilný odpad je pre samosprávy výzvou, ktorú nemožno podceňovať. V súčasnosti tvorí podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) najväčšiu zložku netriedeného komunálneho odpadu. Na Slovensku sa spomínaný odpad bude povinne triediť od 1. januára 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %