Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.05.2024 10:00

Žilinský kraj je vďaka dobrovoľníkom čistejší o 75 ton odpadu


Ilustračná snímka: FB Žilinský kraj


Vyše 3 000 dobrovoľníkov sa zapojilo do čistenia rôznych častí Žilinského kraja. Ako informovala projektová manažérka Rozvojovej agentúry Žilinského samosprávneho kraja Helena Macušová, počas štyroch týždňov sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať 75 ton odpadu.


S litteringom sa dlhodobo stretávame naprieč celým Slovenskom. Existujú viaceré iniciatívy, organizácie či samotní dobrovoľníci, ktorí pravidelne čistia svoje okolie od voľne pohodeného odpadu. Aj tento rok sa stovky dobrovoľníkov zapojili do environmentálnej iniciatívy Vyčistime spolu kraj, ktorú organizuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v spolupráci so Sekciou pre mládež ŽSK. Spoločnými čisteniami sa im podarilo z prírody vyzbierať 75 ton odpadu.

Za pár hodín viac ako 100 vriec

Ako sa uvádza na stránke kraja, cieľom iniciatívy, ktorá sa konala už piaty raz, je podpora komunitného čistenia a zberu odpadov naprieč celým Žilinským krajom. „V období od polovice apríla do polovice mája si vyhrnulo rukávy viac ako 3 000 dobrovoľníkov, ktorým sme poskytli potrebné pomôcky na čistenie a v spolupráci so Správou ciest ŽSK a obcami sme zabezpečili odvoz odpadu,“ priblížila Macušová. Do environmentálnych aktivít sa zapojila aj predsedníčka kraja Erika Jurinová spolu so zamestnancami úradu, ktorí vyčistili brehy rieky Kysuca v obci Rudina. „Ja sa do čistenia každoročne zapájam a opäť som bola nemilo prekvapená, že za pár hodín sme odpadom naplnili viac ako 100 vriec,“ poznamenala Jurinová.

Čistilo sa na viacerých miestach a vo viacerých mestách

K dobrovoľníkom sa pridalo množstvo žiakov a študentov z rôznych škôl v kraji. Nechýbali ani podujatia organizované rôznymi organizáciami a dobrovoľníckymi centrami. Okrem už ukončených čistení sú v pláne ešte ďalšie. Oravská knižnica a mladí ľudia z neformálnej mládežníckej skupiny Mladí za mesto sa v piatok 24. mája 2024 spoločne zapoja do čistenia mesta Dolný Kubín.

S litteringom bojuje celé Slovensko

Voľne pohodený odpad, tzv. littering, je problémom viacerých krajín. Bojuje proti nemu aj Slovensko. Analýzy OZV ENVI - PAK, ktorá na tento problém upozorňuje už od roku 2019, ukazujú, že najviac sú v litteringu, čo sa počtu týka, zastúpené cigaretové ohorky a plasty. „Zavedením zálohovania od roku 2022 sa podľa našich analýz vo voľne pohodenom odpade znížilo množstvo nápojových PET fliaš a plechoviek. Zastúpili ich však iné druhy plastov, papier, sklo či hygienické potreby. Dominanciu si, pokiaľ ide o počet kusov, vybojoval cigaretový odpad (33,9 %),“ priblížila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Neustále čistenie prírody ale nie je podľa nej udržateľným riešením, tým je najmä prevencia. Jednou z možností, ako predchádzať vzniku litteringu, je podľa Kretter aj využitie poznatkov vedy, ktorá sa usiluje o porozumenie mechanizmom ľudského správania. „Čoraz viac rastie záujem o behaviorálne techniky, teda o niečo, čo ľudí postrčí, nakopne či nasmeruje k istým veciam bez toho, aby im to niekto prikázal,“ priblížila Kretter. „Takéto pozitívne postrčenie nám v projektoch, ktoré sme realizovali v spolupráci s Ústavom verejnej politiky Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave a inštitútom Behavioural Insights Team z Londýna, prinieslo veľmi priaznivé výsledky. Týmto spôsobom sa podarilo dosiahnuť zlepšenie až 74 percent, takže sme v rámci litteringu prekročili cieľ, ktorý sme si stanovili,” vysvetlila Katarína Kretter s tým, že aj toto je určite cesta, ako môžu mestá a obce bojovať proti voľne pohodenému odpadu.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2019
Nová výzva na poli s voľne vyhodeným odpadom
„Vezmi si ma“ – tak zdanlivo záhadne a takmer šteklivo pomenovali v spoločnosti ENVI - PAK projekt boja s voľne pohodeným odpadom, známom vo svete ako littering.
viac
19.03.2021
Žilinská župa štartuje Rok dobrovoľníctva
Žilinský samosprávny kraj ohlásil Rok dobrovoľníctva. Cieľom je rozvoj dobrovoľnej a komunitnej činnosti mládeže i dospelých v Žilinskom kraji. Dobrovoľníci môžu získať dopravnú kartu s kreditom.
viac
12.02.2022
ENVI - PAK skonkretizoval najdôležitejšie témy súčasnosti pri nakladaní s KO
Spoločnosť ENVI - PAK, ktorá má zazmluvnených najviac obcí spomedzi organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) na Slovensku, upozorňuje na najdôležitejšie témy v súvislosti s riešením problematiky komunálnych odpadov (KO).
viac
02.10.2023
Aj najlepšie triediace samosprávy sa môžu dočkať nevyžiadaných zmien
Záver septembra sa nenesie len v znamení volieb. V rámci systému odpadového hospodárstva si v tomto období výrobcovia vyberajú partnerov – organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), na nasledujúce obdobie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %