Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.02.2023 04:15

Z kontajnerov do papierne v Taliansku


Ilustračná snímka.


Ešte na jar minulého roka spustilo mesto Trnava tzv. Komunálny materiálový kruh (KMK), jeden z prvých tohto druhu na Slovensku.


Nápojové kartóny, ktoré tam ľudia vytriedia, putujú na recykláciu priamo papierne Lucart v Taliansku, kde sa z nich stanú hygienické papierové výrobky, ktoré sa vrátia naspäť do mesta.

V rámci Komunálneho materiálového kruhu Trnava sa zbierajú nápojové kartóny so zámerom recyklovať ich na hygienické papierové výrobky, ktoré sa používajú vo verejných inštitúciách a organizáciách v tej istej komunite, kde sa zbiera použitý nápojový kartón. “To znamená, že občania a verejné inštitúcie zabezpečujú surovinu pre nové výrobky v tej istej obci (komunite), v ktorej boli zozbierané. Preto je projekt sprevádzaný leitmotívom: Na výrobu papiera nie je potrebné rúbať stromy, stačí separovať a recyklovať nápojové kartóny,” uviedla Ivona Urbanová, národná koordinátorka KMK Slovensko.

Kľúčovou je pri projekte spolupráca

Ako uviedla Urbanová, podstatou projektu je spolupráca partnerov v danej obci, v tomto prípade je to okrem mesta aj komunálna odpadová spoločnosť FCC Trnava, ktorá zbiera separované obaly zo žltých kontajnerov a triedi ich na svojej triediacej linke, lisuje do obalov a odvezie do recyklačného závodu v Taliansku. Taktiež aj Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje proces po legislatívnej stránke a zároveň vzdeláva občanov. “Okrem zabezpečenia legislatívnej správnosti procesu vzdelávame občanov všetkých vekových kategórií o dôležitosti triedenia a rozširujeme ich povedomie o možnostiach recyklácie vytriedených surovín,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. “Komunálny materiálový kruh je výborný projekt nielen v tom, že sa odpadu dáva druhá šanca, ale navyše sa k ľuďom, ktorí ho vyzbierali, dostane konkrétny zrecyklovaný produkt,” doplnila Kretter. Záverečným článkom v tomto procese je distribučná spoločnosť, ktorá vyzdvihne nové recyklované výrobky od výrobcu papiera a doručí ich verejným inštitúciám v miestnej komunite zapojenej do KMK (školy, materské školy, knižnice, športové objekty, obce, iné verejné inštitúcie). “Materiálový kruh je uzavretý, keď občania, zamestnanci alebo návštevníci používajú tieto produkty,” dodala Urbanová.

Hygienický a neprifarbovaný papier

Nápojové kartóny, ktoré triedia domácnosti aj inštitúcie v Trnave, zrecyklujú priamo v Lucarte. Získaná celulóza slúži na výrobu hygienického papiera – vreckoviek, servítok, toaletného papiera a ďalších produktov. Recyklovaný výrobok, ktorý sa vráti do mesta je certifikovaný hygienický papier. “Je vyrobený z recyklovanej celulózovej zložky tetrapakov a je výbornej kvality, čo dokazujú mnohé certifikáty, najmä environmentálna značka EcoLabel, FSC recycled. Je dermatologicky testovaný pre kontakt s pokožkou aj s potravinami, pre použitie v zdravotníctve, gastro sektore a je úplne bezpečný aj pre najmenších. Typická béžová farba papiera vzniká tým, že sa výrobky nebielia ani neprifarbujú, ale zachováva sa prirodzená farba čistých celulózových vlákien,” vysvetlila Urbanová.

Inšpiráciu našli v Slovinsku

Inšpiráciou pre naštartovanie projektu v Trnave bolo podľa Ivony Urbanovej slovinské mesto Novo Mesto, ktoré je partnerským mestom Trnavy a kde sa projekt KMK začal už v roku 2016. “Doteraz sa materiálový kruh v slovinskom Novom Meste rozvíjal tak úspešne, že sa na ňom podieľa takmer 90 % verejných inštitúcií,” priblížila koordinátorka projektu. Ako ďalej uviedla, potenciál KMK je veľký a jeho hlavnou výhodou je možnosť zaviesť ho v ktoromkoľvek meste alebo obci s organizovaným systémom zberu odpadu. Je prospešný nielen pre životné prostredie, ale prináša aj finančné úspory. “Skúsenosti zo Slovinska navyše ukazujú, že KMK rozvíja najlepšie mestá, v ktorých ho samospráva aktívne podporuje. Koncept KMK je v súlade s Národnou stratégiou environmentálnej politiky vlády SR do roku 2030, ako aj rezortnou Koncepciou environmentálnej výchovy, výchovy a osvety do roku 2025,” uzavrela Urbanová s tým, že po necelom roku od štartu sú spustené 3 projekty (Trnava, Senec a Malacky) a rozpracované mnohé ďalšie. KMK projekty sú riadené a koordinované spoločnosťou Circular Shield.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2018
Bioodpad sa stal podstatnou zložkou na zvyšovanie recyklovania
Slovensko má do roku 2020 recyklovať 50 percent komunálnych odpadov. Taký je zámer Európskej komisie. Aj keď sa to podľa posledného známeho údaja (23 percent recyklácie - Eurostat za rok 2016) zdá nepravdepodobné, rozhodne sa k 50 percentám môžeme výrazne priblížiť.
viac
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
27.04.2021
Prešov sa pripravuje na postupné zavádzanie množstvového zberu odpadu
Mesto Prešov chystá veľkú zmenu v rámci zberu odpadu z domácností. Pôjde o spustenie množstvového zberu s cieľom znížiť podiel komunálneho odpadu, ktorý je nevyhnutné skládkovať alebo spaľovať. Okrem pozitívnych vplyvov na životné prostredie však mesto ušetrí aj na vývoze odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %