Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.03.2018 07:52

ŽSK predstavil komplexný plán rozvoja Žilinský kraj 22+


ŽSK


Urobiť zo Žilinského kraja najlepšie miesto pre rodiny a dosiahnuť, aby sa doň sťahovali ľudia z iných častí Slovenska, je hlavným cieľom komplexného plánu rozvoja s názvom Žilinský kraj 22+. Na ostatnom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK ho predstavila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.


"Nejde nám len o vytvorenie stratégie na najbližších päť rokov, ale aj presah do budúcnosti. S tým súvisí stratégia v oblasti sociálnych služieb, ktorú takisto odštartovalo zastupiteľstvo. Väčšina opatrení je zameraná práve na rodiny, ale aj na lepšie poskytovanie služieb. Kraj tvoria ľudia a slúži ľuďom," povedala Jurinová.       

Doplnila, že jedným z prvých krokov je zriadenie nadácie pre pomoc rodinám v núdzi. ŽSK zároveň plánuje vybudovať v každom regióne centrum pre rodinu. "Budú slúžiť ako strediská krízovej intervencie, poskytovať poradenstvo rodinám v krízových situáciách, podporovať a organizovať finančné vzdelávanie rodín. Aby dokázali predchádzať dlhovej pasci a následným exekúciám a aby im bola poskytnutá v takýchto prípadoch i pomoc. Súčasťou centra bude aj prvé stredisko na pomoc obetiam trestných činov v Žilinskom kraji," uviedla predsedníčka ŽSK.      

 Ambíciou je podľa nej vybudovať aj prvý hospic v Žilinskom kraji. "Chceme zriadiť minimálne jeden stacionárny a jeden mobilný hospic pre nevyliečiteľne chorých pacientov," dodala Jurinová s tým, že sa budú zvyšovať aj kapacity v sociálnych zariadeniach.       

Podotkla, že pre podporu rodiny je nevyhnutné kvalitné a dostupné zdravotníctvo. "Prvý kontakt s lekárom je najpodstatnejší. Uvedomujeme si akútny nedostatok lekárov v odľahlejších regiónoch. Využijeme preto eurofondy na zriadenie zdravotno-sociálnych integrovaných centier v spádových oblastiach jednotlivých regiónov kraja," vysvetlila.       

Sociálne a komunitné podnikanie bude podľa nej ŽSK podporovať okrem iného založením vlastného sociálneho podniku. "Túto spoločnosť využijeme v sociálnej pomoci, ale aj na drobné práce. Bude to lacnejšie a zároveň zásadne obmedzíme priestor pre korupčné správanie," zdôraznila predsedníčka ŽSK.       

V oblasti vzdelávania bude samosprávny kraj klásť dôraz na moderné vzdelávanie s novými predmetmi, aby boli študenti čo najviac flexibilní na trhu práce. Mení sa aj filozofia financovania školských zariadení. "Deti a mládež si pri vzdelávaní zaslúžia rovnaký prístup, preto ŽSK zabezpečí zrovnoprávnenie financovania verejných a neverejných školských a vzdelávacích zariadení. Podstatné sú aj mimoškolské aktivity a vzdelávanie. Preto budeme podporovať dobrovoľnícke aktivity mládeže, samozrejme, vrátane športu," dodala Jurinová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2019
Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji
V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.
viac
11.03.2020
Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji
Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.
viac
06.07.2022
KOCR Žilinský turistický kraj spustila tretí ročník súťaže Spoznaj kraj
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj spustila od začiatku júla tretí ročník súťaže s názvom Spoznaj kraj.
viac
08.07.2023
Navrhnite, kto má byť osobnosťou Žilinského kraja
Žilinský samosprávny kraj udelí aj tento rok ocenenia osobnostiam, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK. Verejnosť môže svoje návrhy zasielať do 31.8. 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %