Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.03.2020 09:10

Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji


Sídlo Žilinského samosprávneho kraja.


Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.


Termín na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie uplynie v pondelok 16. marca. ,,Novinku v podobe participatívnych dotácií sme zaviedli minulý rok, kedy vôbec po prvýkrát rozhodovala o podpore projektov verejnosť online hlasovaním. V rámci pilotného projektu sme podporili takmer 40 projektov, ktoré boli zamerané na zlepšenie životného prostredia,“ povedala županka Erika Jurinová. Vlani sa z participatívnych dotácií vynovila napríklad kaplnka v Kláštore pod Znievom, vybudovali sa rôzne odpočívadlá, obnovili vodné zdroje a studničky, ale podporili sa aj atraktívne audiovizuálne diela na zlepšovanie povedomia o krajine a prírodnému bohatstvu, jej ochrane a popularizácií.

Tento rok župa podporí projekty zamerané na rozvoj komunitnej infraštruktúry, ochranu životného prostredia či zachovanie kultúrneho dedičstva. Svoje projekty môžu predkladať obce, živnostníci, občianske združenia, neziskové organizácie, ale i nadácie so sídlom v Žilinskom kraji.

Podujatia regionálneho, nadregionálneho alebo mimoriadneho charakteru, prípadne aktivity na zlepšovanie podmienok seniorov či rozvoj medzigeneračnej spolupráce môžu byť podporené z Dotácií predsedníčky ŽSK. Nová výzva bola vyhlásená v pondelok (9. 3.) a žiadosti je možné predkladať priebežne do 15. júna 2020. O dotáciu sa môžu uchádzať obce na území kraja, právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia so sídlom v Žilinskom kraji.

Začiatkom februára bolo uzavreté prihlasovanie na regionálne dotácie. O dotácie zabojuje viac ako 500 žiadostí zameraných na podporu športových, kultúrnych, náboženských či voľnočasových aktivít. O pridelení dotácií rozhodnú komisie zložené z poslancov. Zoznam úspešných žiadateľov bude zverejnený na www.zilinskazupa.sk.

Nový dotačný systém schválila župa koncom roka a pozostáva zo štyroch typov dotácií – regionálne, participatívne, tematické a dotácie predsedníčky ŽSK. Pre tento rok je na granty vyčlenených celkovo 1,3 milióna eur, čo je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
04.01.2017
Výzva na podporu športu a mládeže stále otvorená
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy  na podporu športu a mládeže pre rok 2017, je stále otvorená. Žiadatelia si tak ešte stále môžu podať žiadosť a prihlásiť sa o dotáciu do 11. januára 2017.
viac
08.10.2020
Na projekty regionálneho rozvoja vyčlenil kraj pol milióna eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil na podporu regionálneho rozvoja v nasledujúcom roku pol milióna eur. Podávať žiadosti je možné elektronicky do 30. novembra.
viac
22.02.2021
ŽSK rozdelí regionálne dotácie vo výške 325 000 eur
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) poskytne regionálne dotácie vo výške 325.000 eur na voľnočasové aktivity, aktivity v oblasti kultúry, rozvoja cyklistickej či verejnej športovej infraštruktúry a zabezpečenie podmienok na ochranu verejného zdravia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %