Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.10.2019 04:45

Workshop Voda nad zlato hovorí o možnostiach jej zadržiavania


Ilustračná snímka (tasr)


O problematike dostatku vody v krajine, možnostiach a hľadaní cesty ako situáciu zlepšiť hovoril v Piešťanoch štvrtkový workshop Voda nad zlato.


Pripravil ho Seniorský parlament Piešťany, a to podľa jeho predsedu Jiřího Raisa pre verejnosť, študentov stredných škôl, zástupcov samospráv i organizácií spravujúcich bytové domy.       

"Snažili sme sa pred časom pri našom bytovom dome zrealizovať vodozádržné opatrenia, narazili sme však na viaceré komplikácie. Preto sme sa radšej rozhodli venovať čas tejto aktivite, ktorá môže pomôcť rozlúsknuť dané problémy väčšiemu množstvu ľudí," uviedol Rais k motivácii.       

Účastníci sa v dvoch prednáškových blokoch dozvedia, prečo a ako treba zadržiavať zrážkovú vodu. "Na podujatie sme pozvali odborníkov z rôznych oblastí," uviedol Rais. Worshop je jedným z podujatí, ktoré podporil Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vo svojom prvom ročníku participatívneho rozpočtu. Predseda TTSK Jozef Viskupič uviedol, že "aktivity projektu Voda nad zlato smerujú k osvete a hľadaniu efektívnych riešení zachytávania a využívania zrážkovej vody s cieľom zmiernenia negatívnych dosahov zmeny klímy". "Preto ma teší, že tento projekt bol podporený v rámci premiérového ročníka participatívneho rozpočtu," doplnil.       

Do prvého prednáškového bloku organizátori zaradili témy o prírodných podmienkach mesta Piešťany, využití geotermálnej vody či príčinách a dôsledkom mestských ostrovov tepla, ktorými prispejú pracovníci Slovenského hydrometeorologického ústavu. "Druhý blok má názov Ako zadržiavať zrážkovú vodu a bude hovoriť o jej využití v krajinnej architektúre, o technických riešeniach, možnostiach financovania opatrení a podobne," doplnil Rais.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2017
Workshop na tému Voda v meste v 21. storočí
Vo štvrtok, 22. júna 2017 sa v Banskej Bystrici uskutoční v poradí už tretí workshop zameraný na participatívne plánovanie verejných priestorov. Tentokrát na tému Voda v meste v 21. storočí.
viac
21.06.2017
Cez participatívny rozpočet zrealizujú päť projektov
Do participatívneho rozpočtu prihlásili obyvatelia Piešťan v tomto roku dvanásť projektov. Do hlasovania sa dostalo sedem z nich, nakoľko nie všetky splnili požadované kritériá. Zo siedmich sú tri v kategórii do 2000 eur a štyri v kategórii do 5000 eur.
viac
20.08.2021
Vojenský LetoFest 2021 v Piešťanoch
Minister obrany SR Jaroslav Naď sa zúčastní na poslednom zo série hudobných podujatí s názvom Vojenský LetoFest 2021, ktorý sa uskutoční v nedeľu 22. augusta od 14.00 h v priestoroch Vojenského historického múzea v Piešťanoch na Žilinskej ceste.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %