Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.05.2021 05:35

Vznikajúci domov dôchodcov získal dotáciu vo výške 150-tis. eur


Domov pri kaštieli, Zdoj: www.ziar.sk


Nové zariadenie pre seniorov, ktoré mesto Žiar nad Hronom buduje v priestoroch prístavby biskupského kaštieľa, získalo od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dotáciu vo výške 150.000 eur. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej webstránke.


„O dotáciu z Banskobystrického kraja požiadala nezisková organizácia Domov pri kaštieli ako poskytovateľ sociálnej pobytovej služby, ktorú budú prijímať odkázaní občania v zariadení pre seniorov,“ vysvetlila vedúca odboru starostlivosti o obyvateľa Mestského úradu v Žiari nad Hronom Monika Minárová s tým, že neziskovú organizáciu na účely zariadenia pre seniorov zriadila samospráva ešte v roku 2019.       

Finančné prostriedky z dotácie od BBSK sú určené na materiálno-technické vybavenie, a to najmä nábytok, ale i vybavenie výdajne stravy, kuchyne, jedálne či zdravotníckych potrieb a pomôcok pre seniorov.       

V rámci nového zariadenia pre seniorov sa aktuálne uskutočňuje kolaudácia budovy, súčasne tiež pokračuje proces registrácie neziskovej organizácie do registra poskytovateľov sociálnych služieb v BBSK. „Ide o proces stále sa vyvíjajúci a bude pokračovať až do 30. augusta tohto roku,“ uviedla Minárová s tým, že prípravy v uplynulých mesiacoch komplikovala aj pandémia nového koronavírusu.

Projekt nového mestského domova dôchodcov v prístavbe biskupského kaštieľa začalo mesto realizovať v roku 2020, samospráva ním reaguje na vysoký dopyt po umiestnení do zariadení pre seniorov zo strany obyvateľov. Zariadenie bude mať kapacitu 40 lôžok a v prípade priaznivého postupu by mohlo prvých klientov prijať už začiatkom roka 2022.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
V kaštieli chcú zriadiť domov dôchodcov a denný stacionár
Dokončiť už začaté projekty, ale aj pustiť sa do nových, ako napríklad zriadenie domova sociálnych služieb, rekonštrukcia plavárne či vybudovanie cyklochodníka medzi mestom Žiar nad Hronom a susednou obcou Lutila. To sú plány, s ktorými do tohto roka vstúpila žiarska samospráva.
viac
04.07.2019
Žiar nad Hronom: Svoje "áno" si budú môcť čoskoro snúbenci povedať aj v kaštieli
O svadby v Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom je stále väčší záujem. Aj preto sa žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) stále snaží vylepšovať služby, ktoré v tejto súvislosti snúbencom poskytuje.
viac
09.03.2020
Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov
V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.
viac
14.09.2020
Mesto na zariadenie pre seniorov vyčlenilo ďalších 120 000 eur
Žiar nad Hronom vyčlení na dokončenie výstavby mestského zariadenia pre seniorov ďalších 120 000 eur. Rovnakú sumu použije aj na údržbu administratívnej budovy a biskupského kaštieľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %