Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.09.2019 09:10

Nórsky deň – zbližovanie slovenskej a nórskej kultúry


Snímka zdroj: MsÚ


V stredu 2. októbra sa uskutoční ďalší ročník podujatia Nórsky deň. Jeho súčasťou bude odborný seminár aj obľúbené popoludnie pre rodiny s deťmi, ktoré majú záujem bližšie spoznať túto severskú krajinu a život jej obyvateľov. Podujatie sa pravidelne koná od roku 2013.


Nórsky deň spája nórsku a slovenskú kultúru. Taký je cieľ podujatia, ktoré vzišlo z iniciatívy spoločností Slovalco, Sapa Profily, Bring a Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva na Slovensku. Všetky tri spoločnosti s nórskym kapitálom sú podstatnými zamestnávateľmi v priemyselnom parku, meste a regióne a okrem toho aj významnými partnermi mesta Žiar nad Hronom, pretože podporujú viacero oblastí kultúrno-spoločenského, športového a komunitného života v meste. 

Témou seminára budú moderné aplikácie a riešenia smart city 

Prostredníctvom Nórskeho dňa majú aj obyvatelia zo Žiaru a okolia možnosť spoznať nórsku kultúru. Podujatie sa organizuje v priestoroch Mestského kultúrneho centra. A to aj prostredníctvom rôznych aktivít, ktoré sa pripravujú v spolupráci s Veľvyslanectvom Nórskeho kráľovstva na Slovensku. Aj tento rok bude súčasťou podujatia odborný seminár, a to na tému Zelené a inovatívne riešenia v internej správe miest a samospráv – moderné trendy. O tom, ako môžu zelené a inovatívne riešenia zefektívnmiť internú správu obcí a samospráv na Slovensku bude hovoriť Martin Baláž, vedúci kancelária primátora mesta. Na seminári sa predstavia viacerí spíkri, vrátane veľvyslanca nórskeho kráľovstva Terjeho T. Nervika, primátora Žiaru nad Hronom Petra Antala, predsedu Smart Cities Klub na Slovensku Miloslava Juríka, predstaviteľa slovenskej IT firmy RescoNet Branislava Valacha a odznejú aj prezentácie z Nórska a zo slovenskej štátnej správy. Seminár začne o 9.00 hodine a ukončený bude panelovou diskusiou so začiatkom o 11.00 hodine. 

Program pre širokú verejnosť bude pokračovať o 13.30 hodine, na ktorom budú môcť Žiarčania spoznať Nórsko. Opäť nebude chýbať ochutnávka špecialít nórskej kuchyne, pre deti sú pripravené rozprávky, tvorivé dielne či kvízy a rôzne ďalšie sprievodné podujatia.

Autor: www.ziar.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2018
V Mestskom sade v Žiari nad Hronom chystajú ovocinársky kurz
V Mestskom sade, ktorý v žiarskom Parku Štefana Moysesa vysadili na jeseň minulého roka, chystajú prvé podujatie. Pre všetkých pestovateľov a záhradkárov prichystalo mesto v sobotu 24. marca praktický ovocinársky kurz.
viac
04.04.2018
Samospráva hľadá firmu, ktorá vybuduje cyklochodník naprieč mestom
Žiarska samospráva hľadá firmu, ktorá vybuduje 3,7 kilometra dlhý cyklochodník spájajúci mesto s priemyselným parkom. Zákazku v predpokladanej hodnote takmer 497-tis. eur bez DPH obstaráva mesto prostredníctvom elektronického systému Josephine.
viac
28.12.2019
Predsilvestrovský večerný výstup na hrad Šášov bude o želaniach
Združenie na záchranu hradu Šášov si pripravilo pre všetkých milovníkov histórie a turistiky netradičný večerný výstup na hrad Šášov. V pondelok 30. decembra čaká záujemcov podujatie s názvom Večer želaní.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %