Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.05.2021 10:35

Vzniká pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensku vzniká nový pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola. Jeho cieľom je podpora inluzívneho vzdelávania a transformácia základných škôl na komplexné inkluzívne školy.


Uviedla to vo štvrtok počas diskusie zameranej na inkluzívne vzdelávanie Ľubomíra Repáňová z Nadácie Volkswagen Slovakia, ktorá program zastrešuje.

Cieľom je prispieť k zmene a to tak, že sa sprístupni vzdelávanie všetkým deťom v konkrétnej lokalite. Rovnako aj búrať sociálne bariéry a inšpirovať verejnosť pozitívne reagovať na rozmanitosť žiakov. Žiadosti do grantového programu je podľa Repáňovej možné podať do 30. júna, pričom na jednu základnú školu je možné získať maximálne 100 000 eur. Podporené budú dve základné školy.

Organizácie, ktoré sa zaoberajú témou inkluzívneho vzdelávania, uviedli, že vylúčenie a nedostatočný prístup k vzdelávaniu je "bežnou" situáciou detí aj mimo pandémie. Poukázali na to, že niektoré deti nemali počas pandémie dostatočne zabezpečené vzdelávanie. Išlo najmä o tých žiakov, ktorí nie sú vybavení dostatočným technologickým vybavením.

Ondrej Gallo z Nadácie pre deti Slovenska povedal, že na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami sveta veľa detí zaradených do špeciálnych škôl. Ako poznamenal, na Slovensku navštevuje špeciálne školy okolo šesť percent detí, pričom európsky priemer je na úrovni niečo vyše dvoch percent.

Na to, že deti so zdravotným znevýhodnením sú často vylučované z bežných školských aktivít, poukázala Zuzana Suchová z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením. Ako uviedla, z ich zberu dát vyplynulo, že 48 percent detí so zdravotným znevýhodnením napríklad nemalo možnosť navštevovať školský klub detí, 43 percent zas krúžky v škole. Podľa prieskumu možnosť navštevovať športový klub nemá 50 percent takýchto detí. Podľa Viktora Križa z Inklucentra - Centra inkluzívneho vzdelávania na to, aby bolo školstvo inkluzívne, treba zmeniť kultúru fungovania škôl.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2017
V BBSK sa do zážitkových programov lesnej pedagogiky zapojilo 13 MŠ
Celkom 13 materských škôl (MŠ) z okresov Zvolen, Banská Bystrica a Banská Štiavnica sa tento školský rok prihlásilo do zážitkových programov lesnej pedagogiky pre MŠ, ktoré organizuje Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene.
viac
09.05.2020
Záujemcovia o inkluzívne vzdelávanie sa môžu prihlásiť do Školy inkluzionistov
Nadácia pre deti Slovenska spustila prihlasovanie sa do nového ročníka grantovo-vzdelávacieho projektu Škola inkluzionistov. K 40 školám na ceste k inklúzii sa môže pripojiť ďalších 20 priaznivcov inkluzívneho vzdelávania.
viac
05.05.2021
Online semináre zamerané na prácu v školskej knižnici
Slovenská pedagogická knižnica, ako metodické centrum pre školské knižnice, v máji organizuje dva celoslovenské online semináre s cieľom poskytnúť cenné a aktuálne informácie, praktické skúsenosti a osvedčené postupy pri výkone odborných knižničných činností v školskej knižnici.
viac
19.11.2021
Vďaka projektu sa deti v Beluši budú vzdelávať Vonku hravo a zdravo!
Materská škola (MŠ) Beluša umožní deťom vďaka projektu z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja „Zelené oči“ outdoorové vzdelávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %