Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.11.2021 02:25

Vďaka projektu sa deti v Beluši budú vzdelávať Vonku hravo a zdravo!


Snímky zdroj: (OcÚ).


Materská škola (MŠ) Beluša umožní deťom vďaka projektu z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja „Zelené oči“ outdoorové vzdelávanie.


Belušská materská škola je aktívna v zapájaní sa do projektových výziev a vďaka jednej z nich sa jej podarilo zatraktívniť nevyužívanú plochu v areáli svojho elokovaného pracoviska v Hloži na nápaditý a výchovný priestor umožňujúci vzdelávanie s environmentálnym charakterom.

Projekt „Vonku hravo a zdravo!“ bol podaný v rámci grantového programu „Zelené oči“ Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý v štyroch kolách prerozdelil obciam a jej rozpočtovým a príspevkovým organizáciám sumu 80 tisíc eur. Dotácia pre belušský projekt bola vo výške 2 000 eur. Projekt sa začal realizovať ešte cez letné mesiace a jeho slávnostné otvorenie sa konalo 18. novembra za účasti starostu obce Jána Prekopa, prednostu Obecného úradu Mgr. Patrika Štrbáka, riaditeľky MŠ Beluša Mgr. Ireny Gulišovej, zástupkyne MŠ Beluša Mgr. Ivany Filkovej a záhradnej architektky Ing. Eriky Némedy. Krátky program na ľudovú a jesennú tému si pre hostí pripravili aj deti z dvoch tried elokovaného pracoviska MŠ Beluša- Hloža.

„Sme dynamická materská škola, ktorá reaguje na nové podnety a realizovaný pocitový chodník s vyvýšenými záhonmi umožní zážitkové vzdelávanie detí v exteriéri. Veľmi ďakujem za pomoc obci Beluša, Ing. E. Némedy za vizualizáciu školského dvora a odbornú pomoc, koordinátorke projektu Bc. J.Baštugovej, zástupkyni MŠ Beluša Mgr. I. Filkovej a ostatným zamestnancom materskej školy, ale aj rodičom detí z elokovaného pracoviska Hloža za odvedenú prácu,“ hodnotí Mgr. Irena Gulišová, riaditeľka MŠ Beluša.

Primárnym cieľom projektu s názvom „Vonku hravo a zdravo!“ bolo zo starého nevyužívaného pieskoviska vytvoriť pocitový chodník s veľkým kvetináčom na bylinky a vyvýšené záhony na rôzne druhy zeleniny. V prvotnej fáze bol vyrovnaný a vyhrabaný pozemok, ošetrila sa existujúca betónová skruža, následne sa osadili drevené predely a rámy záhonu, ten sa naplnil hlinou a do pocitového chodníka sa vysadili jednotlivé segmenty z rôznych druhov prírodných materiálov. Tie môžu deti objavovať rôznymi zmyslovými vnemami a oddýchnuť si môžu na okraji chodníka, ktorý tvoria drevené lavičky. Vyvýšené záhony na zeleninu sú pestrofarebné a prispôsobené veku 3 až 7 rokov. Prvé rastlinky (cibuľa a cesnak) sú už zasadené. K obom inštaláciám patria aj informačné tabule.

„Aj týmto spôsobom chce vedenie materskej školy u detí rozvíjať emocionálny vzťah k prírode, zodpovednosť za rastliny, zmyslové vnímanie, motorické zručnosti a pracovné návyky. Prírodu tak približujeme deťom cez zážitkové učenie. S podporou všetkých menovaných sa podarilo vytvoriť atraktívny priestor na rôzne formy výchovno- vzdelávacieho procesu našich detí,“ dopĺňa Mgr. Ivana Filková, zástupkyňa MŠ Beluša. S novými vzdelávacími prvkami na školskom dvore je spokojný aj starosta obce Ján Prekop: „V prvom rade ďakujem Trenčianskemu samosprávnemu kraju za poskytnutie dotácie, ale aj všetkým ostatným, vďaka ktorým sa podarilo urobiť kus peknej práce, z ktorej sa budú tešiť, ale aj vzdelávať naši najdrahší- naše deti.“

 

projekt Vonku hravo a zdravo

Autor: (Jana HULIAČKOVÁ, OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
29.11.2017
Environmentálny grantový systém TSK má za sebou ďalší rok
Grantový systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.
viac
21.07.2020
UCM pripravila pre deti letnú mediálnu školu
Letná mediálna škola je súčasťou denného tábora, ktorý sa uskutoční na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (FMK UCM) v Trnave od 27. do 31. júla.
viac
28.05.2021
Vzniká pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola
Na Slovensku vzniká nový pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola. Jeho cieľom je podpora inluzívneho vzdelávania a transformácia základných škôl na komplexné inkluzívne školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %