Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
07.09.2023 11:00

Výzva na tvorbu partnerstiev v rámci urbánnej agendy pre EÚ (UAEU)


Partnership on Food & Cities of Equality


Mestá všetkých veľkostí, regióny, členské štáty EÚ, partnerské štáty, národné združenia miest a ďalšie zainteresované subjekty sa môžu zapojiť do výzvy a stať sa partnermi v nových tematických partnerstvách UAEU, ktoré sa zameriavajú na „Potravu (Food)“ a „Mestá rovnosti (Cities of Equality)“.


Prihlásiť sa môžete do 29. septembra 2023.

Urbánna agenda pre EÚ (UAEU)

Urbánna agenda pre EÚ (UAEU) sa zameriava na riešenie urbánnych výziev miest prostredníctvom tvorby partnerstiev medzi Európskou komisiou, inštitúciami a orgánmi EÚ, národnými a miestnymi orgánmi a zainteresovanými subjektami, ako sú napr. mimovládne organizácie.

Výstupom týchto partnerstiev sú akčné plány, ktoré prispievajú k trom pilierom UAEU (lepšia regulácia, lepšie financovanie a lepšie vedomosti). Tieto tri piliere vnímame ako základ UAEU s cieľom posilniť mestskú dimenziu v politikách. 

Amsterdamský pakt (2016) predstavil prvých 14 prioritných tém UAEU, vďaka čomu vznikol rovnaký počet tematických partnerstiev. Prijatím Ľubľanskej dohody (2021) do existujúceho zoznamu prioritných tém UAEU pribudli ďalšie štyri témy: 

- Ekologické mestá (Greening Cities), 

- Udržateľný cestovný ruch (Sustainable Tourism), 

- Potrava (Food),

- Mestá rovnosti (Cities of Equality).

Na konci roka 2022 boli vytvorené partnerstvá pre tému Ekologické mestá (Greening Cities) a Udržateľný cestovný ruch (Sustainable Tourism) a v roku 2023 bola vyhlásená nová výzva na tvorbu partnerstiev pre posledné témy, ktorými sú Potrava (Food) a Mestá rovnosti (Cities of Equality). 

Hodnotenie ex ante

Spomínaná výzva ťaží z predchádzajúcej prípravy hodnotiacich správ o potrave (Food) a mestách rovnosti (Cities of Equality). Tieto hodnotiace správy zohrávajú kľúčovú úlohu pri zvyšovaní efektívnosti viacúrovňovej spolupráce v týchto dvoch témach tým, že poskytujú usmernenia týkajúce sa zamerania a načasovania implementácie aktivít. Nové tematické partnerstvá budú mať v budúcnosti tzv. „voľnú ruku“ pri formovaní konkrétnych tém a opatrení, ktorým sa chcú venovať s ohľadom na odporúčania uvedené v hodnotiacich správach. 

Ako sa zapojiť? 

Mestá všetkých veľkostí, regióny, členské štáty EÚ, partnerské štáty, národné združenia miest a obcí a ďalšie zainteresované subjekty, ktoré majú záujem zapojiť sa a pridať sa k jednému alebo obom tematickým partnerstvám, môžu prejaviť svoj záujem zaslaním prihlášky najneskôr do 29. septembra 2023 do 18:00 SEČ. 

Chcete sa zapojiť do partnerstva pre „Potravu (Food)“? Kliknite TU.

Chcete sa zapojiť do partnerstva pre „Mestá rovnosti (Cities of Equality)“? Kliknite TU.

Ďalšie informácie nájdete TU.

Autor: (Zdroj: dobremesto.gov.sk, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR
Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
viac
03.05.2017
MV SR poskytlo zástupcom miest a obcí informácie o verejnom obstarávaní
Zástupcovia miest a obcí, ktorí sú oprávnenými prijímateľmi finančných prostriedkov z operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), dostali množstvo praktických informácií k procesom verejného obstarávania či k implementácii projektov.
viac
18.12.2019
Slovenské mestá sa môžu prihlasovať do akcie Európske hlavné mesto kultúry
Ministerstvo kultúry SR v utorok na webe zverejnilo výzvu na podávanie prihlášok do akcie Európskej únie (EÚ) Európske hlavné mesto kultúry v SR na rok 2026. Výzva platí do konca októbra 2020 a slovenský víťaz bude známy najneskôr v decembri 2021.
viac
28.07.2021
Konzultácie EÚ k ceste transformácie cestovného ruchu do roku 2030
Komisia vyzýva zainteresované subjekty, aby sa zúčastnili na procese spoluvytvárania agendy EÚ pre cestovný ruch a podieľali sa na návrhoch konkrétnych aktivít, cieľov a záväzkov na odvetvovej, národnej a regionálnej úrovni ekosystému cestovného ruchu. Online dotazník je možné vyplniť do 15. 9. 2021
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %