Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.01.2023 10:35

Vystavujú repliky mučiacich nástrojov z procesov s bosorkami


Ilustračná snímka.


Repliky mučiacich nástrojov, ktoré v 17. a 18. storočí tvorili v Krupine súčasť útrpného práva, vystavuje tamojšie Múzeum Andreja Sládkoviča.


Originálne nástroje, ktoré používali vtedajší inkvizítori, sa medzičasom stratili a tak sa o ich podobu podľa starých fotografií pokúsili miestni umelci.

"Začiatkom 20. storočia boli originály z Krupiny prevezené do múzea v Budapešti. Odtiaľ nám ale nedávno napísali, že ich už v zbierkach neevidujú. Repliky sme teda zrealizovali podľa dochovaných fotografií z toho obdobia," uviedol vedúci múzea v Krupine Miroslav Lukáč.

Ako pripomenul, tento rok uplynie 403 rokov od prvého doloženého čarodejníckeho procesu v Krupine, keď údajne mala Zuzana Semelínová počarovať synovi miestneho mešťanostu Andrejovi Kromerovi a to tak, že "nemohol jesť ani dýchať". Počas výsluchu mestským vyšetrovateľom, ktorý v sebe zahŕňal aj mučenie, sa žena priznala, že dotyčnému skutočne počarovala, za čo bola odsúdená na trhanie žeravými železami a nakoniec bola upálená na mieste, ktoré sa volalo Krkavčia pažiť.

Medzi exponátmi, ktoré krupinské múzeum aktuálne vystavilo, zaujme "lomihnát". Ten na dobovej fotografii pochádzal z roku 1679. Podľa Lukáča je už na prvý pohľad zrejmé, na čo slúžil a ako sa používal.

Vo výstavnej miestnosti múzea je aj niekoľko ďalších replík mučiacich nástrojov. Na ich zhotovenie prispela mestu Krupina, ktorá múzeum spravuje, Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko sumou 6000 eur. V budúcnosti by tam chceli návštevníkom ukazovať aj 3D prezentáciu krupinských pivníc, ktorých je v podzemí mesta niekoľko desiatok.

V meste bolo v rokoch 1620 až 1741 zaznamenaných až 45 čarodejníckych procesov. "V žiadnom inom slovenskom meste ich toľko nebolo," pripomenul Lukáč.

V Krupine evidujú aj existenciu "klietky hanby", kde pranierovali zlodejov a rôznych previnilcov. Existencia takejto klietky či tzv. kovového praniera je v Krupine doložená písomne v 18. storočí. Klietka bola súčasťou historického námestia - Veľkého rínku, v súčasnosti Svätotrojičného námestia. Podobnú klietku hanby, aká tam stála pred stáročiami, zriadili na námestí v minulom roku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2016
Šuster, drž sa svojho kopyta!
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Šuster drž sa svojho kopyta!“, ktorá sa uskutoční 14. októbra 2016 v galérii Mestského vlastivedného múzea o 17. hodine.
viac
25.11.2017
V múzeu otvoria výstavu mapujúcu stáročia pestovania viniča v Honte
Výstavu s názvom Vinič a víno - história a súčasnosť, sprístupnia v piatok popoludní v Múzeu Andreja Sládkoviča v Krupine. Expozícia je venovaná najmä hontianskemu vinohradníckemu regiónu.
viac
24.02.2019
V Galante v múzeu sa do mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov
Vo Vlastivednom múzeu na Hlavnej ulici v Galante sa do 11. mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov zo zbierky Kornela Duffeka s názvom Čaro muziky.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %