Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.10.2022 04:15

V Thurzovom dome budú nočné prehliadky výstavy mučiacich nástrojov


Thurzov dom.


Stredoslovenské múzeum (SSM) pripravilo v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v rámci výstavy mučiacich nástrojov sériu podujatí s názvom Temná noc v mučiarni.


Nočné sprevádzania výstavou s lektorom sa budú konať raz mesačne, prvýkrát v piatok (21. 10.). Informovala o tom PR manažérka múzea SSM Dana Kurtíková.

"V rámci nočného sprevádzania výstavou lektorom bude aj hraná scénka súdenia nezbožnej a smilnej ženy richtárom, ktorý vyhlási svoj rozsudok a trest vzatím do klady," priblížila Kurtíková. Ako dodala, atmosféru podujatia okrem konania sa prehliadky vo večerných hodinách doplnia i prispôsobené osvetlenie, zvukové efekty či dobové kostýmy.

Sprevádzanie výstavou mučiacich nástrojov s lektorom sa bude v Thurzovom dome počas najbližších štyroch mesiacov konať raz mesačne. Prvýkrát sa podujatie uskutoční tento piatok v dvoch vstupoch o 18.00 a 19.00 h. Kapacita jedného vstupu je obmedzená na maximálne 30 osôb, vstupenky je možné zakúpiť si aj vopred.

Výstava Mučiace nástroje bola v Thurzovom dome otvorená na začiatku októbra. Návštevníkom predstavuje vyše 70 exponátov, ktoré sa pri mučení využívali v období od 16. do 19. storočia. Súčasťou výstavy je napríklad 240 centimetrov vysoká železná panna s hmotnosťou 120 kilogramov, vyšetrovacie kreslo, dereš, škripec či lebka Anny Ruskovej zo Slovenskej Ľupče, ktorú popravil banskoštiavnický kat František Gussenbauer. Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2020
Thurzov dom ukáže umelecké zručnosti predkov i mladých remeselníkov
Thurzov dom v Banskej Bystrici sa od štvrtka (23. 1.) preniesol do čias dávno minulých a odhalí jedinečné umelecké zručnosti našich predkov spred 2000 rokov, ale i tvorbu súčasnej generácie mladých remeselníkov.
viac
16.03.2022
Thurzov dom po obnove ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka
Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici ašpiruje rozsiahlou obnovou na titul Kultúrna pamiatka roka – Fénix. TASR o tom v utorok informovalo SSM, ktorému už v roku 2007 udelili ocenenie za reštaurovanie unikátnej Zelenej siene.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
24.01.2023
Vystavujú repliky mučiacich nástrojov z procesov s bosorkami
Repliky mučiacich nástrojov, ktoré v 17. a 18. storočí tvorili v Krupine súčasť útrpného práva, vystavuje tamojšie Múzeum Andreja Sládkoviča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %