Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.04.2019 04:15

Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie 25 výnimočných ľudí


Ilustračná snímka


Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie od 11. apríla v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine 25 výnimočných ľudí, ktorí sa radia k elite rómskeho spoločenstva na Slovensku a ich úspechy sú hodné nasledovania.


TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.       

Doplnila, že život a profesionálnu kariéru sestry Atanázie, právničky a političky Ireny Bihariovej, lekára Petra Ráca, konštruktéra Rastislava Baláža a ďalších 21 významných rómskych osobností predstaví SNM v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v stredu 10. apríla 2019 o 16. hodine v sídelnej budove na Malej hore 2.       

"Pôvodný koncept rovnomennej výstavy Múzea kultúry Rómov na Slovensku z roku 2011 sa rozrástol o štyri nové medailóny. Viaceré z prezentovaných osobností aktívne pôsobili či pôsobia v oblasti skvalitňovania života rómskych komunít na Slovensku, boji proti predsudkom, prejavom xenofóbie a rasizmu. Ide o ľudí, ktorí prispeli k uchovaniu a rozvoju kultúrneho dedičstva Rómov, ale zapísali sa aj do dejín a kultúrneho života Slovenska," zdôraznila Kiripolská.       

Výstavný projekt, ktorý bude podľa nej v budúcnosti obohatený o ďalšie výrazné osobnosti, pozitívne buduje etnické povedomie Rómov a prispieva k poznaniu života a osudov týchto, na Slovensku málo poznaných osobností.       

Výstavu Galéria rómskych osobností otvoria pri príležitosti oslavy Svetového dňa Rómov a bude prístupná do 30. júna 2019.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2021
Putovná výstava o rómskych osobnostiach v PSK
Celkovo 23 veľkoformátových obrazov so svetovými osobnosťami rómskeho pôvodu poputuje po kultúrnych organizáciách Prešovského samosprávneho kraja. Medzi nimi nechýba ani rómska spisovateľka Elena Lacková, ktorej sté výročie narodenia si tento rok pripomíname.
viac
25.10.2021
Výstava Roľník a jeho svet v SNM v Martine prezentuje agrárnu kultúru
Na výstave Roľník a jeho svet v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine sa môžu návštevníci zoznámiť s agrárnou kultúrou, ktorá odzrkadľovala svet roľníkov.
viac
28.12.2022
Na výstave Paleoart predstavujú jaskynné umenie spred 40 000 rokov
Repliky umeleckých výjavov spred 40.000 rokov prezentuje výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku v Múzeu Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
30.10.2023
SNM v Martine sprístupnilo výstavu o živote a diele J. A. Komenského
Život, dielo a odkaz Jana Amosa Komenského môžu spoznať návštevníci výstavy, ktorú sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %