Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.04.2021 11:40

Vyhlásenie ÚMS k opätovnému vzniku školského úradu na úrovni kraja


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje rozhodnutie Vlády SR, ktorá na návrh ministra školstva, schválila opätovný vznik školského úradu na úrovni kraja.


ÚMS je presvedčená, že tento krok nie je potrebné zbytočne dramatizovať a vyhlasovať ho za centralizačné opatrenie, práve naopak. Toto rozhodnutie prispieva k obmedzeniu centralizácie moci presadzovanej v rámci projektu ESO predchádzajúcou vládou.

Podľa ÚMS je to práve prvý a nevyhnutný krok k tomu, aby bolo možné otvoriť diskusiu o zásadnej reorganizácii regionálneho školstva, vzhľadom na nové rámcové podmienky v postcovidovom období a vo väzbe na očakávané zmeny v štruktúre hospodárstva.

Únia miest Slovenska bude v tejto diskusii presadzovať princípy decentralizácie, ktoré schválila vo svojich dokumentoch, dlhodobo ich prezentuje a sú verejne dostupné www.uniamiest.sk. Podporíme však iba také zmeny, ktoré budú mať systémový charakter a nebudú obsahovať snahy o podriadenie miestnej samosprávy vyšším územným celkom.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
05.02.2021
ÚMS: Nevieme, čo máme robiť, vládne tu úplný chaos
Mestá sú zúfalé z aktuálneho diania a z prístupu vlády. V čase, kedy sa rozhoduje o otváraní škôl počas kritickej epidemiologickej situácie na Slovensku, neexistujú žiadne striktné a zrozumiteľné pravidlá, ako majú mestá postupovať.
viac
19.05.2021
Stanovisko ÚMS k mediálnym vystúpeniam podpredsedu vlády SR Štefana Holého
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená z toho, že pán Holý pokračuje v šírení klamstiev, keď tvrdí, že samospráva sa bude odmietavo stavať ku akejkoľvek zmene.
viac
01.12.2021
Občania SR dôverujú viac mestám a obciam, než vláde
Únia miest Slovenska: „Dôveru obyvateľov voči predstaviteľom miest a obcí vnímame ako kľúčovú.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %