Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.01.2017 11:28

Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC


Ilustračná snímka: (int).


Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.


Návrh počíta s tým, že predsedovia krajov a ich poslanci zvolení na jeseň 2017 budú mať jednorazovo funkčné obdobie až do roku 2022 tak, aby sa od toho termínu mohli krajské a komunálne voľby konať v jeden deň. Posledné slovo bude mať plénum.      

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a do samosprávy obcí sa konajú v súčasnosti samostatne. Krajské budú v roku 2017 a komunálne o rok neskôr. Ústavným zákonom chcú koaliční poslanci predĺžiť funkčné obdobie pre predsedov a poslancov kraja zo súčasných štyroch na päť rokov. To by znamenalo, že by sa pri ďalšom hlasovaní v roku 2022 oboje voľby stretli. Tam by sa už volili kandidáti na štvorročné obdobie tak v krajoch, ako aj v mestách a obciach.      

"Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo v konečnom dôsledku mu nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch," vysvetľujú svoj zámer koaliční poslanci.      

Pokiaľ by zmeny prešli a voľby by sa konali súčasne, hlasovania by boli farebne odlíšené. Svoju farbu by mala volebná schránka, prenosná volebná schránka, hlasovacie lístky, obálky, tlačivá zápisnice pre komunálne voľby a svoju tie isté náležitosti pri voľbách do VÚC.      

Ústavnoprávny výbor zároveň odobril návrh novely volebného zákona, ktorý ruší súčasnú dvojkolovú voľbu predsedov VÚC. Koalícia zmeny odôvodňuje praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nej ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.      

Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Pripomínajú, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur. Novela má okrem toho určiť odmenu zapisovateľovi štátnej komisie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Voľby do VÚC by mali byť pri dvojkolovom hlasovaní najneskôr 4. novembra
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali byť najneskôr v sobotu 4. novembra. Ak by sa však zmenil zákon a zrušilo by sa druhé kolo volieb, bol by možný aj neskorší novembrový sobotný termín. Noví predsedovia krajov a krajskí poslanci musia byť známi do 23. novembra.
viac
03.02.2017
Voľby do VÚC a komunálne voľby sa majú v roku 2022 konať súčasne
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby by sa v roku 2022 mali konať spoločne. Počíta s tým novela Ústavy SR, ktorú schválili vo štvrtok (2. 2. 2017) poslanci 109 hlasmi.
viac
15.05.2017
Zákon pomôže krajským samosprávam riešiť problémy s usporiadaním pozemkov
Predseda TSK Jaroslav Baška spoločne s kolegami z NR SR, ktorí sú zároveň poslancami Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, a tiež s poslancami za stranu MOST – HÍD predložili doplňujúci návrh k novele zákona o pozemkových úpravách.
viac
12.04.2022
Samosprávne voľby by sa mohli konať skôr
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Vláda schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, aby mohli byť voľby v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv, namiesto súčasných 14.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %