Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.02.2020 03:20

Vo Zvolene pribudli červeno-biele kontajnery na drobný elektroodpad


Snímka zdroj: (asekol.sk).


Od februára je vo Zvolene k dispozícii 14 nových červeno-bielych kontajnerov na zber drobného elektroodpadu. Zvolen sa tak stáva 20 mestom na Slovensku, v ktorom boli takéto kontajnery umiestnené.


Hlavnou úlohou červeno-bielych kontajnerov je vytvoriť pohodlný systém zberu malých elektrospotrebičov, akými sú mixéry, mobilné telefóny, fény a pod., ktoré sa stali v domácnostiach nepotrebným odpadom. Kontajnery umiestnené v blízkosti domov sú pre občanov ideálnym miestom, kde môžu odovzdať elektrospotrebiče, s ktorými je nepraktické merať dlhú cestu na zberný dvor alebo čakať na mobilný zber.

„Vo Zvolene aktívne pristupujeme k problematike ochrany životného prostredia a správneho triedenia odpadu.  Preto uvítame každý nový spôsob, ako v tomto smere udržať čistejšie mesto. V kontajneroch na elektroodpad vidíme veľkú výhodu hlavne v tom, že sú otvorené neustále a tak občanov viac motivujú k triedeniu v porovnaní s dochádzaním ku zberným dvorom,“ uviedla primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Elektroodpad a použité batérie obsahujú látky, ktoré pri nesprávnej manipulácií môžu spôsobiť znečistenie životného prostredia, preto nepatria do zmesového odpadu, ale do triedeného zberu. „Červeno-biele kontajnery sú na Slovensku od roku 2016, aktuálne ich máme rozmiestnených 132 a pokrývajú 400 tisíc obyvateľov,“ uviedol Ronald Blaho, konateľ OZV ASEKOL SK, „podarilo sa nám prostredníctvom nich vyzbierať už takmer 50 tisíc kg malých elektrospotrebičov a batérií“.

Červeno-biele kontajnery tvoria jedinečnú sieť, ktorá umožňuje Slovensku zvyšovať mieru recyklácie odpadov z elektrozariadení.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
08.03.2019
V roku 2018 sme zrecyklovali takmer 7 miliónov kilogramov elektroodpadu
Organizácia zodpovednosti výrobcov pre elektrozariadenia, batérie a akumulátory ASEKOL SK v roku 2018 vyzbierala a zabezpečila recykláciu viac ako 6,8 milióna kilogramov elektroodpadu a viac ako 190 tisíc kilogramov použitých prenosných batérií a akumulátorov.
viac
26.06.2020
Banská Bystrica sa stala lídrom v zbere a recyklácii elektroodpadu
Obyvatelia Banskej Bystrice už tretí rok úspešne využívajú sieť stacionárnych červeno-bielych kontajnerov určených na zber malého elektroodpadu, batérií a akumulátorov.
viac
09.12.2020
Zber drobného elektroodpadu od decembra už aj v Petržalke
Zvýšiť podiel vytriedenej zložky z komunálneho odpadu v Petržalke majú aj červeno-biele kontajnery určené na zber drobného elektroodpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %