Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.07.2019 01:15

Vo Vlastivednom múzeu sa budú v auguste konať Galantské trhy


Vlastivedné múzeum v Galante (Snímka ON)


Trhy v Galante sa tento rok budú konať od štvrtka 8. do soboty 10. augusta vo Vlastivednom múzeu v Galante a prinesú napríklad hry na nádvorí, bábkové divadlo, paličkovanie či háčkovanie. Pôjde o 35. výročie Galantských trhov, ktoré prinesie aj panelovú výstavu.


Ako uviedla Andrea Cupal Baricová z múzea, štvrtok je venovaný predovšetkým rodinám s deťmi, piatok (9. 8.) tvorivým dielňam a sobota je venovaná bezplatnej prehliadke expozícií s odborným výkladom.       

Vo štvrtok pôjde o tradičné ľudové hry na nádvorí od 14.00 h, tvorivé macíkove dielne, ako aj množstvo plyšových medvedíkov vo výstavnej sieni. Od 16.30 h sa v múzeu uskutoční bábkové predstavenie o kráľovi Matejovi Korvínovi.       

V piatok sa od 14.00 h na nádvorí múzea predstavia remeselníci z okolia Galanty a návštevníci si budú môcť vyskúšať rôzne zaujímavé techniky, ako paličkovanie, háčkovanie či výrobu drevených postavičiek. Novinkou bude aj tkanie na krosnách, návštevníci si budú môcť vyrobiť tiež mydlá či levanduľové vrecúška. Na trhoch a jarmokoch sa bude predávať „mačka vo vreci“ ako darček s prekvapením, ktoré sa spája s expozíciami múzea.       

V sobotu si môžu návštevníci pozrieť bezplatnú prehliadku expozícií s odborným výkladom. Pôjde o expozície mestskej bytovej kultúry, sakrálnych pamiatok, tradičnej ľudovej kultúry galantského regiónu, lekárne z roku 1909, výtvarného umenia galantského regiónu, ďalej o mlyny a mlynárstvo na Malom Dunaji a pri dolnom toku Váhu, archeologické nálezisko Gáň-Brakoň a dočasnú výstavu „Svet macíkov“. Vo veľkej sále sa najmenší budú môcť aj v tento deň zapojiť do macíkových tvorivých dielní.       

Podujatie nadväzuje na tradíciu usporiadania trhov v Galante, ktorej dejiny siahajú do 17. storočia. Trhy v duchu modernej doby sa v meste organizujú od roku 1984 a ide o jednu z najvýznamnejších udalostí v živote mesta. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
Tradičné Galantské trhy sa ponesú v znamení jedla, kultúry a atrakcií
Na tohtoročné Galantské trhy, ktoré sa budú konať 11. až 13. augusta, sa prihlásilo vyše 230 záujemcov o predaj.
viac
19.05.2018
Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva
Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.
viac
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
23.10.2023
Bosorky sa po roku vrátia do Vlastivedného múzea v Galante
Na dobrodružstvá pri svetle sviečok a lampášov pozýva v sobotu 28. októbra Vlastivedné múzeum (VM) v Galante. Pripravilo podujatie Bosorky v múzeu, počas ktorého od 18.00 do 21.00 h budú dospelí i detskí návštevníci lúštiť hádanky. Informovala o tom Judit Pukkai z VM.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %