Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.01.2022 01:30

Viadukt Na vode v Dolnej Štubni vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku


Snímka zdroj: (FB / Železnice na strednom Slovensku).


Železničný viadukt Na vode v mestskej časti Turčianskych Teplíc Dolná Štubňa vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).


Most je súčasťou železničnej trate medzi Vrútkami a Zvolenom, do užívania ho dali v 40. rokoch 20. storočia a od svojho vzniku je takmer nepretržite v prevádzke.

Novú NKP v regióne horného Turca vybrali na základe úlohy Pamiatkového úradu SR spred deviatich rokov v podobe zdokumentovania stavieb industriálneho kultúrneho dedičstva v Žilinskom kraji, ktoré najmä v posledných desaťročiach veľmi rýchlo zanikajú, spomenula pre TASR odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu Žilina, pracoviska v Martine Adriana Reťkovská.

Rozhodnutie o vyhlásení viaduktu v Dolnej Štubni vydal Pamiatkový úrad SR koncom minulého roka. "Viadukt tvorí významnú súčasť železničného prepojenia medzi Vrútkami - Banskou Bystricou – Zvolenom a je postavený medzi železničnou stanicou Čremošné a železničnou zástavkou Horná Štubňa, obec," priblížila Reťkovská.

Stavba železničnej trate Banská Bystrica – Dolná Štubňa, v rámci ktorej bol postavený železničný viadukt Na vode, sa začala v roku 1936, slávnostné otvorenie trate bolo 19. decembra 1940. Most stavali v rokoch 1939 - 1940. Viadukt Na vode nebol koncom druhej svetovej vojny ako jediný z viaduktov na trati poškodený bombardovaním. "Tvorí ho oceľová plnostenná oplechovaná konštrukcia s rozpätím päť polí po 25 metrov. Oceľový preklad koľajiska podopierajú štyri mohutné betónové piliere hranolového, smerom nahor zužujúceho sa tvaru s betónovým jadrom s obložením v podobe kamenných kvádrov. Cez mostovku prechádza jedna koľaj so štandardným rozchodom, po oboch stranách je mostovka opatrená jednoduchým kovovým zábradlím," opísala Reťkovská.

Železničný viadukt Na vode je podľa nej autentickou významnou technickou stavbou fungujúcou od svojho vzniku v takmer nepretržitej prevádzke ako súčasť historicky významnej železničnej trasy Banská Bystrica – Dolná Štubňa, ktorá bola najnáročnejšou slovenskou železničnou novostavbou medzivojnového obdobia. "Stavaná v členitom horskom teréne si vyžiadala stavbu celkom 22 tunelov a 112 mostných objektov, z toho štyroch viaduktov, pričom viadukt Na Vode je jedným z nich," ozrejmila.

Región horného Turca pravdepodobne dostane i ďalšiu NKP. "Súčasťou železničnej trate Vrútky – Zvolen je i tzv. Čremošniansky tunel v katastri obcí Mošovce a Čremošné (obe okres Turčianske Teplice) a obci Dolný Harmanec (okres Banská Bystrica) s historickým portálom s kamenným obložením. Ešte nebol vyhlásený za NKP, ale už sa začalo správne konanie v tejto veci," dodala Reťkovská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2018
Vyhlásenie mohyly vo Veľkej Pake za národnú kultúrnu pamiatku
Na základe návrhu KPÚ Trnava bola koncom roku 2017 vyhlásená Pamiatkovým úradom SR mohyla vo Veľkej Pake, v časti Čukárska Paka za národnú kultúrnu pamiatku. Objekt sa nachádza na okraji intravilánu pri križovatke ciest z Čukárskej Paky do Malej Paky a Veľkej Paky. Miestny názov mohyly je Kép domb.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
09.07.2021
Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.
viac
30.05.2022
Dom umenia sa stal národnou kultúrnou pamiatkou, plánujú prehliadky
Dom umenia (DU) v Piešťanoch od architekta Ferdinanda Milučkého zapísali do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Stalo sa tak na podnet združení Čierne diery (ČD) a DOCOMOMO Slovensko z roku 2019 s podporou vedenia DU. Informoval o tom Martin Lipták z ČD.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %