Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.01.2018 10:16

Vyhlásenie mohyly vo Veľkej Pake za národnú kultúrnu pamiatku


Mohyla v Čukárskej Pake.


Na základe návrhu KPÚ Trnava bola koncom roku 2017 vyhlásená Pamiatkovým úradom SR mohyla vo Veľkej Pake, v časti Čukárska Paka za národnú kultúrnu pamiatku. Objekt sa nachádza na okraji intravilánu pri križovatke ciest z Čukárskej Paky do Malej Paky a Veľkej Paky. Miestny názov mohyly je Kép domb.


Mohylu tvorí umelo navŕšený kopec kruhového pôdorysu s výškou 2,3 m a priemerom cca 20 m. Pôvodne bol pravdepodobne väčší, ale poveternostné vplyvy ho mohli znížiť. Mohyla bola súčasťou mohylníka pozostávajúceho min. z troch mohýl a zachovala sa jediná z nich nad úrovňou okolitého terénu. Zvyšné mohyly sú rozorané.

Lokalita doposiaľ nebola archeologicky sondážne skúmaná a nie sú z nej publikované a ani známe archeologické nálezy zo zberu.

Mohyla bola postavená nositeľmi kultúry stredodunajských popolnicových polí bronzovej doby alebo kalenderberskej kultúry staršej železnej doby. Nevylučuje sa, že do mohyly pochovávali obe kultúry. I keď sa v lokalite tejto mohyly nenašli archeologické nálezy z týchto dôb, datovanie odvodzujeme z archeologických nálezov z miest blízkych rozoraných mohýl.

V období stredoveku až včasného novoveku sa plášť mohyly a jej okolie využili ako pietne miesto na pochovávanie. Dokazuje to profil vytvorený začiatkom 60. rokov 20. stor. odkopaním päty mohyly, v ktorom sa črtali kostrové hroby.

V novoveku boli na mohyle osadené kríže, ktoré mohli byť reminiscenciou na cintorín. Mohylu s krížom zachytáva už 1. vojenské mapovanie z rokov 1763 až 1787. Súčasný liatinový kríž je mladší, pravdepodobne sekundárne použitý zo zaniknutého hrobu. Jeho osadenie na murovaný pilier tiež naznačuje existenciu staršieho kamenného kríža alebo Božej muky.

Objekt je nositeľom historickej a urbanistickej hodnoty, a aj napriek tomu, že bol v minulosti narušený stavebnou činnosťou, stále si uchováva charakter mohyly.

V nížinatom prostredí bola väčšina pravekých mohýl zničená najmä poľnohospodárskou činnosťou, bohužiaľ mnohé až v 2. polovici 20. stor. V Trnavskom kraji sú za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásené iba dve praveké mohyly z mladšej a neskorej bronzovej a staršej železnej doby v Janíkoch, v časti Dolné Janíky. Vyhlásené boli už v roku 1966. Mohyla v Čukárskej Pake je jednou z iba dvoch zachovaných mohýl nachádzajúcich sa v intraviláne obcí. Druhou je mohyla zo staršej železnej doby v Janíkoch, v časti Horné Janíky, ktorá však zatiaľ nie je pamiatkovo chránená.

Na základe návrhov KPÚ Trnava sa v trnavskom kraji od roku 2015 vyhlasuje ročne aspoň jedno archeologické nálezisko za národnú kultúrnu pamiatku.

 

Autor: Zdroj://www.pamiatky.sk/


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
07.04.2021
Hrádok v Posádke sa stal národnou kultúrnou pamiatkou
Hrádok v obci Dvorníky v okrese Hlohovec, pochádzajúci pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia, vyhlásil Pamiatkový úrad SR na základe podkladu Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).
viac
14.01.2022
Viadukt Na vode v Dolnej Štubni vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Železničný viadukt Na vode v mestskej časti Turčianskych Teplíc Dolná Štubňa vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).
viac
30.05.2022
Dom umenia sa stal národnou kultúrnou pamiatkou, plánujú prehliadky
Dom umenia (DU) v Piešťanoch od architekta Ferdinanda Milučkého zapísali do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Stalo sa tak na podnet združení Čierne diery (ČD) a DOCOMOMO Slovensko z roku 2019 s podporou vedenia DU. Informoval o tom Martin Lipták z ČD.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %