Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.04.2021 03:10

Hrádok v Posádke sa stal národnou kultúrnou pamiatkou


Pohľad na umelo vytvorený pahorok. Snímka zdroj: (tasr).


Hrádok v obci Dvorníky v okrese Hlohovec, pochádzajúci pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia, vyhlásil Pamiatkový úrad SR na základe podkladu Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).


Je nositeľom historickej, spoločenskej a urbanistickej pamiatkovej hodnoty, býval podľa nálezov sídlom drobnej šľachty alebo kráľovských hradných rytierov z hradu Hlohovec či Šintava. Informoval o tom archeológ KPÚ Matúš Sládok.

Vo Dvorníkoch je hrádok tretím archeologickým náleziskom vyhláseným za NKP. Okrem neho je to od roku 1963 hradisko nad chatovou osadou Bereg a od roku 2015 zaniknutý Kostol sv. Petra pri cintoríne. Objekty so statusom NKP, ako upozornil Sládok, požívajú najprísnejšiu ochranu v zmysle Trestného zákona. Za ich úmyselné poškodenie, napríklad pri vykrádaní detektorom kovov, hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na desať rokov.

Hrádok sa nachádza v miestnej časti Posádka nad záhradkárskou a chatovou kolóniou na ľavostrannom okraji terasy Váhu. Do súčasnosti sa z neho zachovali iba časť návršia a relikt priekopy. Značnú časť lokality pokrýva starý a nový cintorín so súvisiacimi stavbami. „Zo západného Slovenska je známych viacero prípadov, keď stredoveké opevnenie vzniklo na telese mohyly, a preto za súčasného stavu poznania lokality nevylučujeme, že aj predmetný hrádok bol vybudovaný takto,” uviedol Sládok. Hrádok zaraďujú k stavbám s umelo zvýšeným jadrom – motte, na prirodzených vyvýšeninách. Vznikali tak, že najprv bol z hliny navŕšený pahorok, na ňom sa vybudovala veža, ktorú obkolesili palisádou. Neskôr vzniklo malé predhradie, jeho palisáda chránila najmä ďalšie obydlia, hospodárske stavby a zosilňovala obranu.

„V 15. storočí obsadzovali, prebudovávali, ale aj stavali nové fortifikácie husiti a bratríci a práve názov Posádka odkazujúci na fortifikačnú funkciu sa zaraďuje do skupiny takýchto sídel. V 16. až začiatkom 18. storočia sa vyvýšené polohy aj so starými opevneniami využívali ako strážne a signalizačné miesta v nepokojných časoch,” dodal Sládok.

V Trnavskom kraji je z hrádkov typu motte za NKP vyhlásená iba kalvária v Skalici. Celkovo sa na západnom Slovensku vie o zhruba 30 motte vrátane zaniknutých. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
06.04.2021
Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum
V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.
viac
09.07.2021
Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %