Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.09.2020 03:15

Verejné obstarávanie so sociálnym aspektom


Ilustračná snímka.


Počas seminárov zameraných na Aplikačnú prax verejných obstarávaní (VO) so sociálnym aspektom, ktorej organizátorom bola Implementačná agentúra Ministerstva práce,sociálnych vecí a rodiny SR sa zástupcovia obcí zaujímali najmä o to, ako majú správne postupovať pri VO pri použití sociálneho hľadiska.


Sociálne podniky sa dopytovali na možnosti ich zapojenia do verejných obstarávaní.

V mestách Nitra, Banská Bystrica a Prešov sa počas troch dní od 8. do 10. septembra 2020 uskutočnil odborný seminár zameraný na Aplikačnú prax verejných obstarávaní so sociálnym aspektom, ktorej organizátorom bola Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Do programu konferencie významne prispeli formou on-line vstupov aj zástupcovia Úradu pre verejné obstarávanie.

Podľa Úradu pre verejné obstarávanie lepšiemu poznaniu verejného obstarávania priamo v regiónoch podľa neho pomáhajú aj stále pracoviská úradu, zatiaľ v Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove.

Zástupcov obcí zaujímalo najmä to, ako majú správne postupovať pri verejnom obstarávaní pri použití sociálneho hľadiska. Sociálne podniky sa dopytovali na možnosti ich zapojenia do verejných obstarávaní.

Tieto otázky boli dôležité najmä z dôvodu, že z legislatívy vyplýva pre verejných obstarávateľov/obstarávateľov nová povinnosť realizovať také verejné obstarávania, v ktorých uplatnia sociálne hľadisko. Povinnosť sa vzťahuje na nadlimitné alebo podlimitné verejné obstarávania realizované v kalendárnom roku v počte minimálne 10 verejných obstarávaní (okrem zákaziek s nízkou hodnotou), v ktorých sú verejní obstarávatelia povinní najmenej v 6 % z týchto verejných obstarávaní použiť sociálne hľadisko v opise predmetu zákazky ako osobitnú podmienku plnenia zmluvy alebo ako kritérium na vyhodnotenie ponúk. Napr. pri počte 10 zrealizovaných verejných obstarávaní to znamená, že musia minimálne v 1 zákazke vymedziť sociálne hľadisko, čím sa podporí napríklad začleňovanie určitej skupiny znevýhodnených osôb späť do pracovného procesu a na trh práce.

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2019
Sociálne podnikanie bude témou odborného seminára v Prešove
Budovanie miestnych a regionálnych sietí sociálnej ekonomiky a podnikanie ako nástroj k dosahovaniu spoločensky prospešných cieľov v mimovládnych neziskových organizáciách bude témou odborného seminára, ktorý sa uskutoční 11. septembra v Prešove.
viac
29.06.2021
ZMOS uplatnilo zásadné pripomienky k pozemkovým úpravám
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k Návrhu opatrení na urýchlené vykonanie pozemkových úprav v SR z dielne rezortu pôdohospodárstva.
viac
09.07.2021
Memorandum o spolupráci prispeje k rozvoju sociálnej ekonomiky v BBSK
Vo štvrtok 8. júla bolo podpismi spečatené Memorandum o spolupráci medzi Implementačnou agentúrou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVR SR) a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
26.08.2021
ÚVO pripravil príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách
Úrad v rámci projektu Zvyšovanie efektívnosti v oblasti verejného obstarávania na Slovensku, realizovaného v rámci operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý je podporený z Európskeho sociálneho fondu vypracoval prvú špecifickú príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %