Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.08.2019 01:25

Vďaka novej kanalizácii sa zlepší životné prostredie


Ilustračná snímka.Zdroj: Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.


Obyvatelia Trhovišťa a Bánoviec nad Ondavou sa môžu napájať na novú kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS).


"Kolaudácia stavieb bola ukončená v júni, kanalizácia bola do prevádzky uvedená pred pár dňami. Samotná ČOV získala kolaudačné rozhodnutie do skúšobnej prevádzky na obdobie jedného roka, po bezproblémovom fungovaní bude definitívne slúžiť občanom," informuje VVS. Ako ďalej uvádza, na ČOV by sa neskôr mala napojiť aj obec Moravany. Využívať by ju tak malo 4146 obyvateľov.       

Nová kanalizácia prinesie aj zlepšenie životného prostredia v regióne. "Celý proces odvádzania odpadových vôd aj ich čistenia bude spĺňať prísne európske normy na vypúšťanie odpadových vôd," ozrejmil investičný riaditeľ VVS Róbert Hézsely.       

V Bánovciach v rámci projektu vybudovali 238 prípojok, v Trhovišti 311. Žiadosti o pripojenie na verejnú kanalizáciu si obyvatelia oboch obcí začali podľa informácií VVS podávať v polovici júla. "Odbočky s revíznymi šachtami sú zrealizované, domácnosti si musia pripojiť už len vnútornú kanalizáciu na revíznu šachtu. Je potrebné, aby kontaktovali príslušné zákaznícke centrum v Michalovciach, prípadne telefonicky cez Call centrum požiadali o pripojenie," vysvetlil vedúci strediska VVS, závod Michalovce Miroslav Maťaš.

Pri výstavbe zaznamenali pracovníci aj prekvapenie. Počas archeologického prieskumu v Trhovišti objavili historické nálezy. "Niektoré boli dokonca datované z obdobia pred naším letopočtom," konštatoval Hézsely.       

Celkové náklady na realizáciu projektu predstavovali 11.632.209,64 eura. Nová vodárenská infraštruktúra bola vybudovaná z financií z európskych fondov, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov VVS. Vodárenská spoločnosť tiež informuje, že v súčasnosti finišujú aj práce na výstavbe kanalizácie a ČOV v Kráľovskom Chlmci a tiež v obciach Malé a Veľké Trakany, ktoré budú pripojené na intenzifikovanú ČOV v Čiernej nad Tisou.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2020
Mesto vybudovalo karanténnu stanicu pre psov a mačky
Mesto Bánovce nad Bebravou vybudovalo areál pre odchytených túlavých alebo nechcených psov a mačky. Nová karanténna stanica sa nachádza pri priemyselnom parku Horné Naštice. Informovala o tom bánovská samospráva.
viac
08.01.2021
Situáciu na vodných tokoch na dolnom Zemplíne monitorujú vodohospodári v teréne
Situáciu na vodných tokoch Latorica a Trnávka s ich prítokmi v okresoch Michalovce, Trebišov a Sobrance v súvislosti s výdatnou zrážkovou činnosťou v uplynulých dňoch a vyhláseným druhým stupňom povodňovej aktivity monitorujú v teréne vodohospodári.
viac
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %