Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
02.08.2021 03:15

Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode


Ilustračná snímka.


Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.


O týchto problémoch a pomoci regiónu s financovaním projektov z eurofondov rokoval rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie s primátormi Novej Bane, Žarnovice a so starostami obcí.

Podľa rezortu si slovenské regióny pred sebou tlačia investičné dlhy z minulosti. Stovkám obcí dodnes chýbajú vodovody a kanalizácia, čo predchádzajúce vlády neodpustiteľne zanedbali. Je nepredstaviteľné robiť akýkoľvek regionálny rozvoj, keď ľudia v 21. storočí nemajú prístup k vodovodom s kvalitnou pitnou vodou. Prístup k pitnej vode je veľkým problémom, dodnes ho nemá vyše 400 obcí a na pokraji kapacít rozvodov je tiež žarnovický región. Na zlepšenie prístupu k pitnej vode bude v novom Operačnom programe Slovensko na to vyčlenených vyše 613 miliónov eur.

Od roku 2007 sa v okrese Žarnovica z eurofondov zrealizovalo vyše 90 projektov za viac ako 55 miliónov eur z európskych zdrojov aj štátneho rozpočtu.

Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa financovali napríklad modernizácia a vybavenie odborných učební na základných školách v Novej Bani a v obci Župkov, rekonštrukcia škôlky a zvýšenie kapacity o 44 miest pre deti, revitalizácia zelene na sídlisku, alebo vybudovanie Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti v meste Žarnovica a Zariadenia sociálnych služieb v obci Píla.

V rámci ďalších operačných programov eurofondy smerovali na rozširovanie kapacít škôl, vzdelávanie a rozvoj detí z marginalizovaných komunít, veľká časť podporených projektov sa týkala riešenia problému enviromentálnych záťaží, kompostovania komunálneho odpadu, modernizácie dopravy a rekonštrukcie ciest.

Štrnásť obcí v regióne sa tiež zapojilo do výzvy Wifi pre teba, vďaka ktorej zabezpečia obyvateľom i návštevníkom bezplatný prístup k internetu a tým pádom aj kvalitnejšie služby. Dôležitým míľnikom v prístupe k internetu bude národný broadbandový plán, ktorý tiež pripravilo naše ministerstvo. Ten umožní zaviesť ultrarýchly širokopásmový internet pre všetkých obyvateľov Slovenska bez ohľadu na miesto, v ktorom žijú.

Témou rokovaní rezortu s primátormi a starostami boli tiež nové eurofondy – ide o takmer 13 miliárd eur, ktoré Slovensko dostane na roky 2021 – 2027. Rozhodujúcim nástrojom pri podpore rozvoja regiónov z eurofondov budú po novom Integrované územné stratégie, ktoré pripravili samosprávy a aktéri  priamo v jednotlivých územiach. Čiže budú sa financovať také projekty, na ktorých sa priamo regióny dohodnú, že sú pre ich rozvoj najdôležitejšie.

V Banskobystrickom kraji sú 4 územia udržateľného mestského rozvoja: Banská Bystrica, Zvolen, Rimavská Sobota a Lučenec. Za celý kraj sa doteraz zozbieralo pre nové eurofondové obdobie až 2 700 projektových zámerov. V meste Žarnovica je to 18 projektov v hodnote 30 miliónov eur, v Novej Bani 14 projektov za takmer 8 miliónov eur. Najviac projektov sa týka rekonštrukcií ciest 2. a 3. triedy, budovania cyklotrás, kanalizácií, rekonštrukcie škôl či smart riešení vo verejnej doprave a podpory cestovného ruchu.

Podľa rezortu, bez vyriešenia základných problémov, ako sú pitná voda, kanalizácia, cesty, ktoré bývalé vlády dlhodobo zanedbávali, ťažko môžeme hovoriť o spravodlivom rozvoji regiónov. Práve na riešenie aj takýchto veľkých investícií tu máme eurofondy, ktoré majú pomáhať ľuďom a nie plniť vrecká oligarchov ako to bolo veľakrát v minulosti.

Viac informácií sa dočítate TU 

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
15.11.2021
Ako spravodlivo rozdeliť eurofondy samosprávam
Portál EURACTIV Slovensko informuje, že samosprávy nie sú spokojné so sumou, ktorú im z budúcich eurofondov plánuje vyčleniť rezort regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %