Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.02.2019 11:03

V Trnave otvorili unikátne špecializované zariadenie pre autistov


Na snímke sprava podpredseda Trnavského samosprávneho kraja József Berényi a riaditeľka Andrea Horníčková počas otvorenia pretransformovaného Špecializovaného zariadenia pre deti s autizmom a službu včasnej intervencie v Trnave. Zdroj: (tasr).


Krízové centrum v Trnave sa zmenilo na zariadenie pre deti s autizmom. Transformáciu služieb si vyžiadala skutočnosť zvyšujúceho sa počtu detí, ktoré potrebujú takéto služby. Môžu ich využívať rodiny s deťmi z celého kraja.


Nové Špecializované zariadenie so službami pre deti s autizmom a na pomoc rodinám otvorili v Trnave. Vzniklo na Ulici Ľ. Podjavorinskej transformáciou krízového centra pre matky s deťmi, ktoré tam niekoľko rokov pôsobilo. Svoje služby bude poskytovať ambulantnou a terénnou formou.

Zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Zástupca predsedu TTSK József Berényi v utorok spolu s riaditeľkou zariadenia Andreou Horníčkovou a viceprimátorkou Trnavy Evou Nemčovskou slávnostne prestrihol pásku. Uviedol, že transformáciu služieb si vyžiadala skutočnosť zvyšujúceho sa počtu detí, ktoré potrebujú takéto služby. Môžu ich využívať rodiny s deťmi z celého kraja.

„Ambulantná časť pojme desať detí od troch do sedem rokov. Môže slúžiť aj ako istá forma náhrady za materskú školu, nakoľko deti s chorobami z autistického spektra sa horšie umiestňujú v predškolských zariadeniach. My im budeme pomáhať pripraviť sa na vstup do školského procesu,” uviedla riaditeľka centra. Služba včasnej intervencie bude pracovať v rodinách s deťmi do sedem rokov v teréne, priamo v domácnostiach.

Zariadenie, ako dodala Horníčková, je kombináciou služieb a vekovým ohraničením prvým v rámci TTSK. „Veľmi ma teší, že zriaďovateľ využil potenciál až 95 percent pôvodných zamestnancov krízového centra a tak sa 27 ľudí môže starať o tieto deti,” uviedla. Deti, ktoré prihlásia rodičia do zariadenia, musia mať odporučenie odborného lekára a byť posúdené špecialistami.

Autor: (ttsk, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
03.09.2019
BSK otvoril nové zariadenie pre deti s autizmom na Dúbravskej ceste v Bratislave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zriadil nové špecializované zariadenie pre deti od šiestich do 18 rokov s poruchou autistického spektra. V pondelok ho otvorili v Domove sociálnych služieb (DSS) pre deti a rehabilitačnom stredisku Rosa na Dúbravskej ceste v Bratislave.
viac
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
16.01.2021
Župa distribuuje ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb
Trnavský samosprávny kraj v týchto dňoch distribuuje ochranné prostriedky do župných, obecných, mestských a neverejných zariadení sociálnych služieb. Státisíce kusov materiálu sú postupne prerozdeľované medzi 108 poskytovateľov sociálnych služieb v celom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %