Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.08.2020 07:30

Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra


Snímka zdroj: (tasr).


Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.


Pre väčší komfort  detí zabezpečilo rekonštrukciu jednej z budov vo svojom areáli, do užívania ju odovzdali v týchto dňoch.      

„V Trenčianskom kraji, hornú Nitru nevynímajúc, pribúda veľmi veľa detí a osôb s poruchami autistického spektra. Tu na hornej Nitre služba pre ne chýbala,” načrtol Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom CSS Domino.       

S využitím starých priestorov na vybudovanie špecializovaného zariadenia pre ľudí s poruchami autistického spektra prišlo podľa neho práve CSS. „Táto služba nie je týždenná alebo celoročná, uskutočňuje sa ambulantnou formou, čiže rodičia sem ráno dovezú dieťa a poobede si ho zoberú. Takýmto spôsobom chceme vyjsť v ústrety i rodičom, aby si trochu oddýchli, keďže ide o veľmi náročnú prácu. Kapacita zariadenia je desať osôb,” ozrejmil.       

Investícia do rekonštrukcie priestorov predstavovala približne 450 000 eur. Stavebné práce trvali sedem mesiacov. „Budova prešla veľkou rekonštrukciou, pretože v tejto budove sme poskytovali služby pre deti s poruchami správania. Boli tu priestory, ktoré boli veľké, a tie nevyhovujú autistickým deťom,” priblížila riaditeľka zariadenia Iveta Lauková. CSS preto podľa nej muselo pristúpiť k rekonštrukcii, aby priestory zmenšilo a prispôsobilo ich týmto deťom. „Aby sme im mohli nielen po profesionálnej, ale i pocitovej stránke poskytnúť čo najlepšie prostredie," dodala.        

Pomoc pre deti s autizmom zabezpečujú v novom zariadení odborníci. Počas posledných rokov ide už o druhý nový typ sociálnej služby, v roku 2017 začalo centrum s poskytovaním pomoci včasnej intervencie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Zariadenia sociálnych služieb v TSK si tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna
Zariadenia sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) si vďaka efektívnemu hospodáreniu kraja v minulom roku tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna eur. TSK v minulom roku hospodáril s prebytkom 14,6 milióna eur.
viac
07.02.2019
V Trnave otvorili unikátne špecializované zariadenie pre autistov
Krízové centrum v Trnave sa zmenilo na zariadenie pre deti s autizmom. Transformáciu služieb si vyžiadala skutočnosť zvyšujúceho sa počtu detí, ktoré potrebujú takéto služby. Môžu ich využívať rodiny s deťmi z celého kraja.
viac
12.02.2020
V Prievidzi začali s rekonštrukciou špecializovaného zariadenia pre autistov
Na budove, v ktorej bude Centrom sociálnych služieb DOMINO v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti župy poskytovaný nový druh sociálnej služby, aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce, ukončené by mali byť v lete 2020.
viac
04.03.2021
Do oblasti sociálnych služieb investuje TSK tento rok viac ako 1,8 milióna eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) investuje v tomto roku do zariadení sociálnej starostlivosti viac ako 1,8 milióna eur. Informovala o tom Beáta Tichá, poverená riadením odboru investícií a vnútornej prevádzky Úradu TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %