Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.03.2022 03:55

V Trebišove sa začína výstavba kompostárne na biologicky rozložiteľný odpad


Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván


Výstavbu kompostárne začína realizovať mesto Trebišov. Celkový rozpočet projektu Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu je viac ako 3,1 milióna eur, mesto na to využíva eurofondy. Základný kameň výstavby v piatok poklopali za účasti vedenia mesta, zazmluvnené obdobie ukončenia pr


"Výstavba je projektovaná v areáli bývalých vojenských skladov PHM v lokalite Nový Koronč na rozlohe približne 13.000 štvorcových metrov," informovala hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť 3 Energy.      

Na projekt získala samospráva viac ako tri milióny eur cez Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a Operačný program Kvalita životného prostredia, mesto Trebišov participuje sumou zhruba 158.000 eur.       

"Investícia zahŕňa stavebné práce, súčasťou ktorých bude vybudovanie kompostárne s technológiou prevzdušňovania, ale aj technické vybavenie kompostárne a obstaranie nádob určených na zber a spracovanie odpadu," priblížila hovorkyňa.       

Kompostáreň umožní premeniť odpad na kompost – produkt, ktorý budú môcť podľa radnice využiť Trebišovčania vo svojich záhradách, ale aj pri pestovaní kvetov a okrasných rastlín na balkónoch či pri bytových domoch. Mesto plánuje využívať vyprodukovaný kompost napríklad na verejných priestranstvách aj kvetinových záhonoch.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2018
Bánovce nad Bebravou chcú postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad
Bánovce nad Bebravou majú záujem na pozemkoch v Dežericiach (okres Bánovce nad Bebravou) postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad (BRO). K dispozícii by mala byť nielen pre mesto, ale i okolité obce.
viac
31.10.2019
V Piešťanoch začali s výstavbou kompostárne, ročne spracuje 4000 ton odpadu
Kompostáreň na zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich opätovné použitie a recykláciu začali v tomto týždni budovať v Piešťanoch. Podľa hovorkyne mesta Drahomíry Moretovej by mala ročne spracovávať zhruba 4000 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
04.08.2022
Začali sa práce na výstavbe kompostárne
V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %