Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
21.12.2020 11:25

Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur


Pezinok.


Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.


„Snažíme sa zachovať všetky služby pre našich občanov tak, ako doteraz. Ale máme záujem ich, samozrejme, zlepšovať a posúvať dopredu. Rozpočet je však dosť napätý, preto budeme s najväčšou pravdepodobnosťou v niektorých oblastiach stagnovať,” uviedol na webovej stránke mesta primátor Pezinka Igor Hianik.      

Jednou z najzásadnejších investícií v budúcom roku je výstavba kanalizácie v Grinave. Na účel budovania dažďovej kanalizácie v tejto časti mesta je v rozpočte vyčlenených 600 000 eur. Chýbajúca splašková a dažďová kanalizácia v Grinave totiž trápi občanov. V roku 2020 sa podarilo vedeniu mesta uspieť v rokovaniach s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou. Realizácia prvej etapy splaškovej kanalizácie je naplánovaná na jar budúceho roka. „Schválenie rozpočtu mesta je dobrý krok, najmä pre jeho ďalší rozvoj. Týka sa to najmä kanalizácie v Grinave. Mesto bude zo svojich zdrojov budovať dažďovú kanalizáciu. Ak by sme boli v provizóriu, k tomuto veľmi dôležitému projektu by sme zrejme nemohli pristúpiť,” skonštatoval Hianik.

V rozpočte sú plánované výdavky aj do ďalších projektov, ktoré majú zlepšiť život občanov. Napríklad ide o investíciu do transformácie odpadového hospodárstva či na spolufinancovanie vybudovania novej kompostárne, na ktorú bude Pezinok žiadať aj grant. „Kompostáreň je najekologickejším spôsobom na riešenie odpadu. Jej vybudovanie si však vyžaduje zdroje, ktoré sú nad rámec rozpočtu mesta. Z tohto dôvodu bola na zastupiteľstvo predložená na schválenie žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Poslanci odobrili jej predloženie,” spresnila samospráva.

Príjmy Pezinka štandardne tvoria podielové dane, miestne dane, nedaňové príjmy z poplatkov, prenájmu majetku, poskytovania služieb za úhradu a granty i transfery na financovanie školstva, taktiež prostriedky z dotačných schém na konkrétny účel. Na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva bol predložený návrh na úpravu miestnych daní. Ich prípadné zvýšenie by podľa mesta prinieslo do rozpočtu vyše 800 000 eur. Mestskí poslanci však podľa samosprávy tento návrh neschválili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2020
Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 431,9 milióna eur
Magistrát ním chce zabezpečiť realizáciu ambicióznych cieľov v oblasti rozvoja mesta aj napriek zložitej makroekonomickej situácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Vo štvrtok (17. 12.) návrh rozpočtu schválilo mestské zastupiteľstvo.
viac
22.12.2020
Handlová plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Samospráva Handlovej plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 15 miliónov eur. Radnica naplánovala i viacero investícií, tie chce financovať z fondov Európskej únie.
viac
28.12.2020
Moldava nad Bodvou chystá v roku 2021 viacero investícií
Výstavbu novej športovej haly, materskej školy (MŠ) či atletickej dráhy plánuje v budúcom roku mesto Moldava nad Bodvou. Na niektoré projekty chce použiť aj financie z rezervného fondu. Potvrdila to hovorkyňa radnice Jana Kovácsová.
viac
24.02.2021
Mesto Košice má v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 236,3 milióna eur
Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom okolo 236 miliónov eur. Celkový rozpočet je zostavený ako prebytkový. Na svojom utorkovom (23. 2.) rokovaní ho odobrilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %