Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.12.2020 09:15

Handlová plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom


Mestský úrad v Handlovej.


Samospráva Handlovej plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 15 miliónov eur. Radnica naplánovala i viacero investícií, tie chce financovať z fondov Európskej únie.


„Filozofia tvorby rozpočtu bola taká, aby sme mali aspoň nejaké východisko zo sťaženej situácie, ktorá je v súčasnosti poznačená pandémiou. Veľmi veľa vecí z rozpočtu pre rok 2020 prechádza do budúcoročného rozpočtu,” povedal vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.

Mesto podľa neho zachovalo i každoročné kritérium v podobe tvorby dostatočne vysokého prebytku bežného rozpočtu, aby mohlo kryť kapitálový schodok a výdavkové finančné operácie.

Samospráva by mala na základe októbrovej predikcie dostať na podielových daniach približne 6 203 000 eur. „Pandémia pretrváva a situácia nebude taká ružová, ako sa v tejto predikcii ukázalo. O tom svedčí aj schválený štátny rozpočet. Tam je výška podielovej dane pre mesto rádovo nižšia o 190 000 eur,” vysvetlil vedúci ekonomického oddelenia.

Radnica chce zabezpečiť v budúcom roku i viacero investičných akcií. „Veľa vecí prešlo z tohtoročného rozpočtu, ide väčšinou o veľké projekty, projekt biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, budovanie medzibloku na sídlisku Morovnianska cesta, podali sme žiadosť na vybudovanie predškolského zariadenia, teda detských jaslí,” vymenoval Mendel.

Investičné akcie sú podľa neho naviazané na spolufinancovanie zatiaľ z rezervného fondu, ktorého časť mesto ušetrilo aj v tomto roku a ďalšia jeho časť bude vygenerovaná dosť značným tohtoročným prebytkom. „Pri ročnom zúčtovaní v januári budúceho roka budeme túto čiastku poznať a poslanecký zbor potom bude vedieť prerozdeliť investície do oblastí, ktoré uzná za vhodné,” dodal.

Celkové príjmy mesta by mali v budúcom roku dosiahnuť 15 185 584 eur, v rovnakej výške naplánovala radnica i celkové výdavky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2020
Kremnica chystá z rozpočtu aj obnovu Zechenterovho domu
Mesto Kremnica bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 6 506 347 eur, poslanci návrh rozpočtu schválili na novembrovom mestskom zastupiteľstve.
viac
15.12.2020
Žilina bude v roku 2021 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Mesto Žilina bude v roku 2021 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 80,98 milióna eur. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli v pondelok na zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.
viac
17.12.2020
Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 431,9 milióna eur
Magistrát ním chce zabezpečiť realizáciu ambicióznych cieľov v oblasti rozvoja mesta aj napriek zložitej makroekonomickej situácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Vo štvrtok (17. 12.) návrh rozpočtu schválilo mestské zastupiteľstvo.
viac
21.12.2020
Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur
Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %