Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.08.2022 01:30

Enormné zvyšovanie cien materiálov stoplo stavbu kompostárne


Ilustračná snímka.


Enormné zvyšovanie cien vstupov a materiálov sa dotkne aj plánovaných investícií v Očovej v okrese Zvolen.


Samospráva musela z tohto dôvodu nedávno vypovedať zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondov, ktorý získala na projekt výstavby malej kompostárne.

"Predražuje sa každý výrobný proces, zvyšuje sa konečná cena každého produktu, ktorý kupujeme. Má to vplyv aj na investičné akcie, ktoré sme plánovali realizovať," uviedol starosta Ján Senko.

Ako ďalej informoval, firma, ktorá mala realizovať výstavbu malej kompostárne, vedeniu obce oznámila, že v dôsledku skokového nárastu cien stavebných materiálov, energií, ocele a iných komodít nie je schopná zhotoviť dielo za vysúťaženú cenu, ktorá sa v prepočte zvýšila zhruba o 35 percent. Zároveň upozornila na zhoršenú dostupnosť materiálov, ktoré by mohli viesť k nevyhnutnému posunu termínu dokončenia diela.

"Vzhľadom na to žiadala o zvýšenie ceny alebo navrhla ukončenie zmluvy. V prípade nového verejného obstarávania by sme však nevedeli garantovať stanovený termín ukončenia stavby, a preto sme po konzultáciách s riadiacim orgánom požiadali o mimoriadne ukončenie zmluvného vzťahu výpoveďou zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku," konštatoval Senko. Ukončenie zmluvného vzťahu bolo už odsúhlasené aj obecným zastupiteľstvom.

Podľa starostu súčasná situácia viedla aj telekomunikačnú spoločnosť k rozhodnutiu zatiaľ nezačať s rozširovaním verejnej elektronickej telekomunikačnej siete v obci. "Toto rozhodnutie malo vplyv aj na plánovanú výstavbu chodníka na Ulici SNP, pretože sa počítalo s prekládkou niektorých telekomunikačných stĺpov v miestach výstavby chodníka," pripomenul starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2021
Zlaté Moravce získali dotáciu na výstavbu novej kompostárne
Mesto Zlaté Moravce získalo nenávratný finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia SR na vybudovanie novej kompostárne. Výška dotácie predstavuje 1.985.216 eur, päťpercentné spolufinancovanie mesta dosiahne 104.485 eur.
viac
26.03.2022
V Trebišove sa začína výstavba kompostárne na biologicky rozložiteľný odpad
Výstavbu kompostárne začína realizovať mesto Trebišov. Celkový rozpočet projektu Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu je viac ako 3,1 milióna eur, mesto na to využíva eurofondy. Základný kameň výstavby v piatok poklopali za účasti vedenia mesta, zazmluvnené obdobie ukončenia pr
viac
13.05.2022
Na Muchovom námestí v Petržalke postavia nájomné byty
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke pribudne 103 mestských nájomných bytov. Hlavné mesto podpísalo na výstavbu prvej etapy polyfunkčného komplexu zmluvu za 10,2 milióna eur s DPH s firmou Kami Profit. Zverejnená je v centrálnom registri zmlúv.
viac
18.08.2022
Partizánske začalo s výstavbou kompostárne za 1,67 milióna eur
Mesto Partizánske začalo s výstavbou kompostárne na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO). Objekt buduje dodávateľ prác v areáli bývalých Závodov 29. augusta, na projekt získala samospráva financie z fondov Európskej únie. Informoval o tom primátor Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %