Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.03.2021 08:05

V Starej Ľubovni osadili kocky Stolpersteine, majú pripomínať obete holokaustu


Snímka: teraz.sk


V Starej Ľubovni na Námestí sv. Mikuláša osadili v piatok v rámci projektu Stolpersteine dve kamenné kocky, ktoré sú venované židovskej rodine Blayerovcov. Projekt realizovaný v mnohých európskych mestách má pripomenúť obete holokaustu a miesta, kde žili.


Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Jakub Ondrej. Ako ďalej ozrejmil, rodina Blayerovcov bola v medzivojnovom období vlastníkom Provinčného domu, bývalého sídla okresného úradu a v súčasnosti mestskej galérie. Patrila im tiež kníhtlačiareň na rohu námestia, nachádzajúca sa na prízemí bývalého hotela Dukla. Tá podliehala arizácii už v roku 1940. Pamätné kocky sú osadené na mieste, kde rodina žila, pričom sú venované menovite Anne Blayerovej a jej synovi Elemerovi Blayerovi, ktorí zomreli v koncentračnom tábore.      

 „O živote a tragických príbehoch Židov nielen v Starej Ľubovni, ale aj v regióne severného Spiša a Pienin vie verejnosť len málo. S cieľom zvýšiť povedomie ľudí o tejto významnej skupine ľubovnianskej spoločnosti, prišlo občianske združenie UM UM v spolupráci so slovenskou organizáciou Antikomplex a nemeckými partnermi, s návrhom realizovať nemecký projekt Stolpersteine,“ uviedol Ondrej. Ten podľa jeho slov prináša ucelený koncept osadzovania zlatých (bronzových) kamenných kociek, s rozmermi desať krát desať centimetrov na miestach, kde obete holokaustu žili. Cieľom projektu je bojovať proti xenofóbii a rasovej nenávisti.       

Podujatie v Starej Ľubovni sa vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie uskutočnilo bez prítomnosti verejnosti, symbolicky však vystúpila kapela Mojše Band s tradičnou židovskou hudbou. „Počas akcie sme uviedli do života Starej Ľubovne i leták z dielne organizácie UM UM so zvukovou mapou, kde sú autorské hudobné kompozície s audiokomentárom k šiestim miestam v Starej Ľubovni, ktoré súvisia s históriou Židov a sú spojené do zvukovej prechádzky takzvanej audiowalk,“ doplnila Marika Smreková, stojaca na čele občianskeho združenia UM UM.       

Židovská náboženská obec vznikla v Starej Ľubovni v polovici 19. storočia, no neskoršia arizácia majetku a deportácia do koncentračných táborov spôsobili jej úplný zánik. V roku 1942 bolo v okrese Stará Ľubovňa transportovaných do zberného tábora v Poprade a neskôr do vyhladzovacieho tábora v Lublinskej oblasti alebo do Osvienčimu 643 z celkového počtu 732 Židov, pričom takmer všetci boli krátko po príchode usmrtení.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
V drevenom kostolíku v skanzene bude liturgia v staroslovienčine
V drevenom kostolíku v skanzene pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni sa bude v piatok 6. januára slúžiť Trojkráľová liturgia v najstaršom slovanskom jazyku - staroslovienčine. Začne sa o 13. hodine.
viac
06.02.2018
Vzácne pečatidlo sa vrátilo z Čiech do Starej Ľubovne
Rukolapný dôkaz o tom, že ešte zďaleka nebolo všetko objavené a stále existujú historické artefakty viažuce sa k lokálnej histórii, dorazil čerstvo do Starej Ľubovne v podobe vzácneho 269 rokov starého pečatidla.
viac
10.04.2018
Pamätihodnosti mesta budú označené
Mesto plánuje nainštalovať v priebehu nasledujúcich dní na pamätihodnosti mesta Stará Ľubovňa tabuľky s ich označením. Obyvatelia i návštevníci Starej Ľubovne tak získajú viac informácií o ich kultúrnohistorickej hodnote.
viac
12.08.2018
Služba zdieľaných bicyklov je dostupná už aj na severnom Spiši
Začiatok augusta priniesol do života obyvateľov Starej Ľubovne novinku v podobe služby zdieľaných bicyklov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %