Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.08.2016 02:29

V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park


Kaštieľ slúži ako sídlo obecného úradu. Snímka zdroj: (obecradatice.sk).


Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.


"Myslím si, že vedenie obce i ľudia, ktorí sa pred rokmi zanietene pustili do opravy tejto historickej pamiatky, urobili veľmi záslužnú prácu. Zachránili tak chátrajúcu budovu, ktorá by sa v dnešných časoch revitalizovala len veľmi ťažko," konštatovala súčasná starostka Gabriela Viazanková. Pripomenula však, že aj tak bude nutná rekonštrukcia strechy a ďalšie opravy.      

Dodala, že s areálom, ktorý je rovnako pamiatkovo chránený, majú ďalšie smelé plány. Investície do okolia by si podľa odhadov mali vyžiadať viac ako 100 000 eur a tie by ho mali premeniť na útulný park.      

"Chceme tu vytvoriť oddychovú zónu, ktorá by mala slúžiť na stretávanie sa ľudí. Radi by sme tu mali malé pódium, detské ihrisko i fitpark pre našich seniorov. Rovnako by mali pribudnúť stromy a prvky drobnej architektúry. Všetko v súlade so skutočnosťou, že kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou," vysvetlila starostka.      

Doplnila, že v rámci revitalizácie obecného majetku v súčasnosti prebieha aj oprava časti interiéru materskej školy, na čo získali peniaze od rôznych nadácií a z finančnej zbierky občanov. V ďalšom období majú v pláne budovu zatepliť.      

Pomerne rozsiahlym investičným projektom má byť oprava miestnych komunikácií a chodníkov. Projekt je už vypracovaný, na jeho realizáciu však budú v priebehu nasledujúcich rokov potrebovať okolo 500 000 eur.      

Veľkou výzvou pre obec zostáva vybudovanie kanalizácie i vodovodu. Rovnako je potrebné získať zdroje na realizáciu ďalších protipovodňových opatrení, pretože cez obec pretekajú potoky Kujavka, Žarinec a riečka Svinka, ktorá je neslávne známa povodňami s katastrofálnymi následkami.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok
Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.
viac
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %