Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.01.2019 12:25

V potoku Jakubianka tradične posvätili vodu


Ilustračná snímka


Uplynulý víkend v Jakubanoch neďaleko Starej Ľubovne posvätili vodu v miestnom potoku Jakubianka. Urobili tak na sviatok Bohozjavenia Pána.


Liturgiu v Chráme sv. apoštolov Petra a Pavla slávil protosynkel Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík spolu s domácim farárom a ďalšími kňazmi. Petrík v homílii povedal, že jednou z bytostných otázok v živote človeka je otázka existencie Boha. "Práve tajomstvo sviatku Bohozjavenia Pána hovorí o tom, že Boh sa zjavil v zmyslami vnímateľnej podobe. Ježišovo zostúpenie na dno rieky Jordán predstavuje jeho zostúpenie na dno ľudskej prirodzenosti, až do našich slabostí a hriechov, aby nás vyslobodil zo smrti," uviedol.       

Na záver v chráme veriaci zaspievali pápežskú hymnu Svätému Otcovi Františkovi a tzv. mnoholitstvije prešovskému arcibiskupovi metropolitovi Jánovi Babjakovi, ktorý si v ten deň pripomenul 16. výročie biskupskej vysviacky, ktorú prijal 6. januára 2003 z rúk sv. Jána Pavla II. v Bazilike sv. Petra v Ríme.       

Po svätej liturgii kňazi a veriaci v sprievode prešli z chrámu k potoku Jakubianka, kde nasledovalo veľké svätenie vody. "Veriaci si ju potom podľa starodávneho zvyku naberali, aby si ju vzali do svojich domácností. Cestou domov ešte prijali pomazanie posväteným olejom na čele – myrovanie. Slávnosť bola obohatená veľmi pekným typickým miestnym liturgickým spevom pod vedením Andrey Vaľkovej a nádhernými jakubianskymi krojmi," informoval Petrík.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2016
Pre problémy s vodou skončili s chovom chráneného raka riečneho
V hornonitrianskej obci Sebedražie skončili v uplynulom období so záchranným chovom chráneného raka riečneho. Dôvodom bol podľa prevádzkovateľov račej farmy problém s miestnym potokom Ciglianka, na ich rozhodnutí sa podieľala aj zložitá byrokracia.
viac
18.01.2017
Pravoslávni veriaci si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer
Pravoslávni veriaci v Osadnom v Sninskom okrese si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer. Pri tejto príležitosti zasadli obyvatelia obce spoločne za jeden stôl.
viac
04.03.2020
Strhnutý most do Lopušnej doliny nahradil nový
Dočasný most do Lopušnej doliny zo Svitu, okres Poprad, ktorý nedávno strhla silná voda, nahradí nový. V noci na utorok ho z Oravy priviezli pod Tatry a počas dňa ho dobrovoľní hasiči umiestňovali cez potok Mlynica.
viac
02.02.2024
Veriaci slávia Sviatok Obetovania Pána, ľudovo nazvaný Hromnice
Je to jeden z najstarších sviatkov, ktorý sa slávil ešte pred príchodom kresťanstva, pričom jeho pôvod siaha až do staroveku. Jeho podobu postupne formovali antické očistné rituály, staroslovanské oslavy boha Perúna aj židovsko-kresťanské zvyky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %