Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.06.2022 09:30

V piatok sa začína letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské


Snímka zdroj: (zv-podujatia.com).


Vo Zvolene sa v piatok začína medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské (ZHZ). Divadelné inscenácie sa budú odohrávať večer na zámockom nádvorí a aj dopoludnia pre deti a mládež.


Informovala o tom dramaturgička Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene Uršuľa Turčanová s tým, že festival bude od 3. do 12. júna.

Uvidela, že vo večerných hodinách sa predstavia dve české divadlá, brnianske Divadlo Husa na Provázku s inscenáciou Gadžové jdou do nebe. Pražské Divadlo pod Palmovkou uvedie Encyklopedie akčního filmu. Rusínske divadlo z Prešova predstaví inscenáciu Dvanásť stoličiek v rusínčine, príde aj prešovské Divadlo Jonáša Záborského. Bratislavské divadlo Aréna priblíži v inscenácii Josef Švejk kultovú postavičku českej literatúry. Banskobystrická Štátna opera sa po niekoľkých rokoch vráti na zámocké nádvorie s titulom Édith Piaf.

Rozprávku Čarovný klobúk počas prvého festivalového víkendu predstaví Divadlo Zelienka. Pre deti je súčasne určený program prvej Divadelnej bašty na Zámku Zvolen, program v Knižnici Ľudovíta Štúra aj v Lesníckom a drevárskom múzeu. Pre mládež a všetkých ďalších záujemcov pripravujú výstavu Divadelné poklady v Podpolianskom osvetovom stredisku.

Dramaturgička DJGT Uršuľa Turčanová v rámci Divadelných prechádzok Zvolenom bude záujemcov sprevádzať širším centrom mesta a priblíži im miesta, kde to v minulosti žilo divadlom.

Otvorením Zámockých hier zvolenských bude premiéra DJGT v réžii Svetozára Sprušanského s názvom Vyhodiť si z kopýtka. Klasická komédia s pesničkami od Johanna Nestroya rozvinie aj motív dobrodružného objavovania pokladov, ktoré sa nachádzajú v blízkom okolí.

Všetky informácie aj aktuálne oznamy nájdu záujemcovia na festivalovej stránke www.zhz.sk, ako aj na stránke Zámocké hry zvolenské na sociálnej sieti. Organizátorom 48. ročníka festivalu je DJGT v spolupráci so Slovenskou národnou galériou Bratislava – Zámok Zvolen.

Medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské je najstarším divadelným festivalom na Slovensku. Uskutočňuje sa pravidelne každý rok v júni. Počas svojej existencie sa festival stal neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho diania mesta Zvolen. Hry sú prepojením na historický kolorit zámku, ktorého nádvorie má večer pod nočnou oblohou svoju atmosféru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2021
Cez víkend sa začne letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské
Vo Zvolene sa cez víkend začne medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské.
viac
29.07.2022
Medvedie dni na Hrebienku budú tichšie a hlavne o vzdelávaní
Hrebienok vo Vysokých Tatrách privíta cez víkend 30. a 31. júla netradičný festival medveďov v novom formáte. Podujatie malo svoju premiéru v roku 2019, tento rok sa môžu návštevníci tešiť na dva dni plné medvedej zábavy, ale aj vzdelávania.
viac
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %