Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.12.2020 12:30

V parku pri Budatínskom hrade opravili chodníky


Snímka z rekonštrukčných prác.


V parku pri Budatínskom hrade v Žiline ukončili opravu kamenných chodníkov od vstupu popri hrade až k zadnej terase hradu s bufetom. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.


„Pôvodné chodníky boli vo veľmi zlom technickom stave. Použitý systém - kameň ukladaný do betónu, no predovšetkým nevhodný typ použitého kameňa - spôsobili výraznú deštrukciu pochôdznej plochy,” vysvetlil riaditeľ odboru správy majetku a investícií Úradu ŽSK Peter Mrvečka.      

Doplnil, že kameň na chodníkoch sa rozpadával a odlupoval od podkladného betónu, čo robilo problémy pri chôdzi najmä mamičkám s kočíkmi, malým deťom či ľuďom s telesným znevýhodnením.

„Nové chodníky sa zároveň rozšírili a na ich rekonštrukciu použili technológiu s mlatovým stmeleným povrchom. Tento typ chodníkov sa nachádza vo väčšine parku v časti od rieky Kysuca. Úpravou chodníkov tak došlo aj k zosúladeniu chodníkov,” uviedla Remencová.

Celú stavbu sa podarilo zrealizovať vo veľmi krátkom čase. „Opravu chodníkov schválili v septembri tohto roku. Vtedy sa začalo s úpravou projektu, prípravou verejného obstarávania a dnes sa už môžu návštevníci hradu prejsť po nových chodníkoch,” dodal Mrvečka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2020
Odborná knižnica odhaľuje svoje tajomstvá
V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiada knižnica v stredu 4. marca 2020 Deň otvorených dverí.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
17.10.2023
Drotárski majstri sa po troch rokoch opäť stretnú v Budatínskom hrade v Žiline
Slovenskí a českí drotárski majstri sa stretnú po trojročnej prestávke v piatok (20. 10.) a v sobotu (21. 10.) v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej sa začali stretnutia drotárskych majstrov v roku 1991.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %