Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.10.2023 11:55

Drotárski majstri sa po troch rokoch opäť stretnú v Budatínskom hrade v Žiline


Ilustračná snímka, zdroj: Rádio Rabeca


Slovenskí a českí drotárski majstri sa stretnú po trojročnej prestávke v piatok (20. 10.) a v sobotu (21. 10.) v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej sa začali stretnutia drotárskych majstrov v roku 1991.


Ich hlavným cieľom bolo revitalizovať v tom čase už takmer zaniknuté remeslo.         

Podotkla, že drotárstvo je súčasťou programu PM, zameraného na podporu tradície ručného spracovania drôtu a jeho dlhodobú udržateľnosť v populácii. "Unikátny a špecifický slovenský fenomén je zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO," pripomenula.         

Hlavnou tvorivou aktivitou bude workshop, venovaný rekonštrukcii drotárskych pracovných postupov a možnostiam ich využitia v súčasnej úžitkovej a výtvarnej tvorbe. "Drotárski majstri budú na ňom tento rok riešiť problematiku spájania drôtu s najrôznejšími materiálmi podľa vlastného výberu. Téma je voľná, práce však musia byť zhotovené tradičnými drotárskymi postupmi," vysvetlila historička drotárstva Katarína Hallonová.         

Sprievodnou aktivitou pre verejnosť je reprezentatívna výstava Čo drôt spojil, čas nerozdelí. Je venovaná špecifickým technikám, ktoré využívali vandrovní drotári pri opravách úžitkových predmetov, používaných v rôznych oblastiach života v roľníckych rodinách.         

Moderné umelecké drotárstvo predstaví autorská prezentácia Jozefa Šaba Tiene minulosti (výber z tvorby). "Výstava predstaví menšie autorove práce ako vážne i vtipne poňaté figúry ľudských postáv, zvierat či malé kinetické hračky. Ale aj rozmernejšie fantazijné postavy tzv. Drôtožrútov, v ktorých sa taktiež odráža autorov zmysel pre humor," doplnil kurátor výstavy Zdeno Hogh.         

V Škole drôtovania sa zoznámia návštevníci pod vedením lektora so základmi pôvodnej práce s drôtom a šikovnosť si otestujú pri výrobe jednoduchého suveníru. Výstavy sú pre verejnosť prístupné v čase otváracích hodín Budatínskeho hradu, workshop drotárskych majstrov a škola drôtovania sa koná v piatok od 10.00 h do 16.00 h a v sobotu od 9.00 h do 16.00 h, konkretizovala hovorkyňa PM.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
25.02.2020
Odborná knižnica odhaľuje svoje tajomstvá
V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiada knižnica v stredu 4. marca 2020 Deň otvorených dverí.
viac
04.12.2020
V parku pri Budatínskom hrade opravili chodníky
V parku pri Budatínskom hrade v Žiline ukončili opravu kamenných chodníkov od vstupu popri hrade až k zadnej terase hradu s bufetom. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %