Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
03.07.2023 08:25

V obci sprístupnili partizánsku štôlňu prepájajúcu dva tajchy


Ilustračná snímka: (tasr).


Po dlhých rokoch sa v týchto dňoch podarilo opäť oficiálne spriechodniť a sprístupniť unikátnu vodnú štôlňu v Štiavnických Baniach, ktorá spája tajch Richňava s tajchom Bakomi. Tzv. partizánska štôlňa je dlhá 350 metrov a spája nielen dva spomenuté tajchy, ale tiež dve povodia riek Ipeľ a Hron.


Ako informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica, štôlňa bola vyrazená pred stovkami rokov s cieľom dopravy vody do tajchov, pričom slúžila na pohon banských strojov.

"Unikátna je však aj vojnovým príbehom. V závere druhej svetovej vojny v roku 1945 získala prívlastok 'partizánska' vzhľadom na historické udalosti, ktoré sa tam odohrali," približuje OOCR. Partizáni sa totiž za pomoci miestnych ľudí ukrývali práve v tejto štôlni, z ktorej podnikali prieskumné akcie v tyle nemeckých nepriateľských obranných opevnení.

"Takto získané informácie dokázali partizáni využiť pri oslobodzovaní Banskej Štiavnice, keď 4. marca 1945 informovali sovietsku armádu, nachádzajúcu sa v tom čase neďaleko Dekýša, o rozmiestnení nepriateľských síl," uviedol k histórii štôlne riaditeľ ZŠ a MŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach Pavel Michal.

Počas oslobodzovania cez štôlňu previedol miestny tajchár vojakov Červenej a rumunskej armády popod obranné línie Nemcov. Nemecká obrana bola vďaka tomu zničená a Banská Štiavnica rýchlo oslobodená.

Obnovu štôlne inicioval podpredseda OOCR Región Banská Štiavnica Ľudovít Kaník a ujalo sa jej OZ Priatelia školy ZŠ s MŠ M. Hella v spolupráci s obcou Štiavnické Bane a správcom štôlne Slovenským vodohospodárskym podnikom. Jej vyčistenie a opravu finančne podporilo Ministerstvo obrany SR v dvoch etapách, spolu sumou takmer 30 000 eur ako pamiatku vojenskej histórie. V rámci jej spriechodnenia pribudla pamätná a informačná tabuľa, ktoré sú dostupné širokej verejnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Na Kráľovej studni otvoria prvú nabíjaciu stanicu pre elektrobicykle
Cestovný ruch na strednom Slovensku sa vlani niesol v znamení rastu a nových projektov, inak tomu nebude ani v tomto roku.
viac
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
07.07.2022
Do starobylého mesta budú lákať turistov novou značkou Supervulkán Štiavnica
Pod označením Supervulkán Štiavnica chcú propagovať starobylé banícke mesto a jeho okolie zástupcova Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica.
viac
24.10.2022
Plaváreň na Klingeri je kompletne hotová
Obyvatelia a návštevníci Banskej Štiavnice už majú k dispozícii kompletnú plaváreň s dreveným mólom na tajchu Klinger. Jej druhú etapu dokončili v uplynulých dňoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %