Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
30.09.2022 11:40

V Múzeu kysuckej dediny predstavia folkloristi verbovačku regrútov


Na snímke prepadnutie vlaku zbojníckou družinou počas dvojdňového festivalu Jánošík & Ondráš folk fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke 20. augusta 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Odchod mládencov na vojnu priblížia v nedeľu (2. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.


Doplnila, že folkloristi predvedú verbovačky a asentírku pri Stanici Skanzen, hrajúcu a spievajúcu železničku s regrútmi, sprievod regrútov skanzenom a regrútsku zábavu.

Rukovačka mala podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka dve hlavné etapy. "Prvou bola verbovačka - získavanie nových regrútov. Druhou ich odvedenie do výberného miesta na lekársku prehliadku, poprípade dopravenie regrúta k príslušnému pluku. Prakticky všetci vojaci odvedení v panstvách na Kysuciach boli zaradení na základe konskripčného systému z roku 1781 do plukov v Trenčíne. Najmä do druhého pešieho pluku a ôsmeho husárskeho pluku," uviedol Liščák.

Pripomenul, že na Bystriciach verbovali formou akejsi krčmovej hostiny. "Cieľom bolo získať potrebný počet zverbovaných prostredníctvom alkoholu, jedla, muziky a sľubov, podľa ktorých ich takýto hojný život čakal aj pri vojsku. Zväčša prísažní alebo iní obecní sluhovia chodili po dedine a kopaniciach zháňať mládež na hostinu do miestnej krčmy, kde ich lákali na jedlo a alkohol zadarmo a nechýbala ani muzika," priblížil historik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
Spestrite si nedeľu tradičnými kysuckými jedlami v Múzeu kysuckej dediny
Ak navštívite najbližšiu nedeľu  Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, tak budete môcť ochutnať kysucké dobroty a zoznámiť sa s tým, ako žili naši predkovia. Počas dňa sa budú v múzeu pripravovať tradičné kysucké jedlá v rámci obľúbeného podujatia Kuchyňa starých materí.
viac
11.09.2020
Dni dreva v Múzeu kysuckej dediny
V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke usporiada občianske združenie Klub priateľov pre záchranu kultúrnych a historických pamiatok Kysúc dňa 13. septembra jedinečné podujatie Deň múzeí v prírode - Deň dreva.
viac
26.05.2021
Otvorenie pastierskej sezóny v Múzeu kysuckej dediny
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov Múzea kysuckej dediny 30. 5. 2021 podujatie pod názvom Otvorenie pastierskej sezóny, ktoré bude spojené aj s váľaním mája.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %