Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
03.10.2024 05:10

Folkloristi predstavia v Múzeu kysuckej dediny verbovačku regrútov


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Odchod mladých mužov na vojnu priblížia v nedeľu (6. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti. TASR o tom informovala vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.


Pripomenula, že odvody na vojnu boli kedysi významnou životnou udalosťou pre mnohé rodiny. "Mladí muži museli opustiť svoje domovy a vydať sa do neznáma. Podujatie Regrúti priblíži túto často smutnú, no zároveň aj hrdinskú kapitolu našej histórie. Návštevníci sa môžu tešiť na autentické scény z verbovania, rozlúčky s rodinou a následného odvodu," uviedla Jančulová.         

Program podujatia odštartuje o 13.00 h hrajúcou železnicou, ktorá privezie do skanzenu symbolických regrútov. "Následne o 14.30 h sa v amfiteátri uskutoční bohatý kultúrny program. Návštevníkov čakajú ľudové piesne a tance, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou rozlúčok s odchádzajúcimi mladíkmi. Okrem toho budú mať možnosť ochutnať tradičné kapustniaky," dodala Jančulová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2020
Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik
Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.
viac
01.05.2021
Aj Múzeum kysuckej dediny otvára brány 1. mája, Vlastivedné múzeum o deň neskôr
Kysucké múzeum už tento víkend otvára svoje posledné pobočky. Po Kaštieli Radoľa, ktorý bol sprístupnený 19. apríla a po Kysuckom múzeu v Čadci otvoria brány aj v Múzeum kysuckej dediny a Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou.
viac
30.09.2022
V Múzeu kysuckej dediny predstavia folkloristi verbovačku regrútov
Odchod mládencov na vojnu priblížia v nedeľu (2. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
12.08.2024
Múzeum kysuckej dediny pozýva na hviezdnu noc v skanzene
Pondelkový večer plný astronomických objavov a aktivít pod nočnou oblohou sľubujú návštevníkom Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke organizátori podujatia Astrovlak - Hviezdna noc v skanzene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %