Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2022 10:35

V Múzeu kysuckej dediny predstavia euromincu Chránená krajinná oblasť Kysuce


Snímka zdroj: (Kysucké múzeum v Čadci).


V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke uvedú v stredu (22. 6.) do života zberateľskú euromincu Chránená krajinná oblasť (CHKO) Kysuce v nominálnej hodnote 20 eur. Podľa hovorkyne Kysuckého múzea v Čadci Miroslavy Jančulovej sa začne od 13.00 h prvý deň jej predaja.


Pripomenula, že Národná banka Slovenska (NBS) vyhlásila v apríli 2021 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej euromince s tematikou CHKO Kysuce. "Do súťaže predložilo výtvarné návrhy šesť autorov. Prvú cenu a realizáciu výtvarného návrhu získal Karol Ličko," uviedla hovorkyňa Kysuckého múzea.

Doplnila, že na averze autor rieši charakteristické príklady fauny a flóry v CHKO Kysuce. "Do hornej časti mincového poľa umiestňuje dominantne vydru riečnu. Pod ňou vľavo je kvetenstvo rosičky okrúhlolistej, ktorá sa vyskytuje na kysuckých rašeliniskách. V pravej dolnej časti vypĺňa priestor mlok hrebenatý. Medzi vydrou a mlokom je naznačený čistý vodný tok Kysúc," priblížila Jančulová.

Na reverze zachytil autor návrhu ľudovú architektúru – zrubové stavby s charakteristickou šindľovou krytinou. "V medzere medzi ľudovými stavbami sú na prvej z nich opreté sane – krňačky. V hornej časti mincového poľa uzatvára celý výjav silueta kysuckých vŕškov a za nimi pohľad na vzdialenejší Rozsutec so Stohom," dodala Jančulová s tým, že podujatie pripravilo Kysucké múzeum v spolupráci s NBS a Mincovňou Kremnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
31.08.2016
Do Skanzenu Nová Bystrica - Vychylovka zavíta folklórny súbor z Anglicka
Po prvý krát v histórii skanzenu sa v kultúrnom programe predstaví anglický mužský folklórny súbor The Mendip Morris Men, ktorý bol založený v roku 1956.
viac
23.07.2019
Z bačovej kuchyne – Ovčiarska nedeľa
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo pre návštevníkov v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka na nedeľu 28. júla 2019 celodenný program venovaný ovčiarskemu remeslu. Od 12.00 do 16.00 hod. v objekte Do Potoka budú môcť návštevníci ochutnávať syrové výrobky spojené s ukážkou výroby syrových korbáčikov.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %