Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.01.2023 07:45

V meste zvýšili niektoré miestne dane aj poplatky za komunálny odpad


Mestský úrad v Skalici.


V Skalici schválili poslanci na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva v roku 2022 zvýšenie miestnych daní a poplatkov za komunálny odpad. Dane sa v meste zvyšujú prvýkrát po desiatich rokoch, uviedla to primátorka Oľga Luptáková.


Ako doplnila, mesto potrebovalo reagovať na zvyšujúce sa náklady. "Museli sme schváliť viaceré doplnky všeobecne záväzných nariadení, ktorými sa zvýšili dane a poplatky. Bola to nutnosť, aby sme zaplnili dieru v rozpočte. Nie sme jediní, kto zdvíha dane a poplatky, s podobnými problémami bojujú takmer všetky samosprávy," uviedla Luptáková.

Podľa zverejnených nákladov len na zvýšenie platov podľa zákona bude mesto potrebovať ďalších 400 000 eur. "Zvyšovanie poplatkov a daní nie je populárne v žiadnom období. K zvyšovaniu sme mali dlhú debatu poslancov a rozoberali možnosti. Ale inflácia, zvyšovanie ceny plynu a elektriny, ako aj zákonom stanovené zdvíhanie miezd nám inú možnosť nedali," uviedla poslankyňa zastupiteľstva Jana Slobodová-Rekošová.

"Schváli sme zvýšenie daní a poplatkov, lebo to bola nutnosť. Budeme to priebežne vyhodnocovať aj na základe vládnych opatrení, aby sme videli, ako to zasiahne jednotlivé skupiny obyvateľstva, ako napríklad dôchodcov alebo rodiny s deťmi. Beriem to ako živý organizmus a predpokladám, že príde k budúcemu roku k niektorým úpravám," povedal poslanec zastupiteľstva a predseda ekonomickej komisie Milan Roman.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Poplatky za skládkovanie sa zvýšia
Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa bude postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu schválil parlament.
viac
24.10.2019
Poplatky za komunálne odpady sa v Banskej Štiavnici od budúceho roka zvýšia
Obyvatelia Banskej Štiavnice si od budúceho roka za nakladanie s komunálnymi odpadmi priplatia. Zvýšenie poplatkov sa dotkne aj podnikateľských subjektov, poslanci s účinnosťou od januára budúceho roka schválili aj zvýšenie poplatku za množstvový zber.
viac
06.12.2022
Prešov navrhuje dvojnásobne zvýšiť poplatky za odpady
Mesto Prešov navrhuje zvýšiť sadzby miestnych daní a poplatkov za odpady na rok 2023. V prípade odpadov ide takmer o 120-percentný nárast a čo sa týka nehnuteľností zvýšenie predstavuje takmer sedem percent.
viac
23.01.2023
Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %