Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.11.2023 08:55

Obec pre zlú finančnú situáciu navrhuje zvyšovanie daní a poplatkov


Snímka zdroj: Hauzi.sk


Obec Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava plánuje pre zlú finančnú situáciu zvyšovanie daní a poplatkov o približne 50 percent. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia zverejneného na webe samosprávy, o ktorom ešte budú rokovať obecní poslanci.


"K tomuto nepopulárnemu kroku pristupujeme pre finančnú situáciu samosprávy, ktorá čelila nárastu veľkých výdavkov napríklad z dôvodu povinného zvyšovania platov všetkým zamestnancom či obrovskú infláciu i výpadky podielových daní," uviedla obec na webovej stránke.         

Ak návrh schváli obecné zastupiteľstvo, miestne dane a poplatky sa v Krásnohorskom Podhradí zvýšia v priemere o približne 50 percent. Popri dani z nehnuteľností ide napríklad aj o daň za psa, ktorá by stúpla z piatich na 7,5 eura či daň za ubytovanie, kde je zvýšenie plánované z 0,70 eura za prenocovanie na rovné euro. Poplatok za komunálne odpady sa môže zvýšiť z približne 18 eur za rok na ročný poplatok 30 eur za osobu.         

Obec Krásnohorské Podhradie je s približne 2800 obyvateľmi najväčšou obcou Rožňavského okresu. Ako pre TASR uviedol starosta obce Štefan Kún, výška sadzieb daní a poplatkov bola stanovená v roku 2012 a sumy sa mierne menili len raz, a to v roku 2020. Šetriť podľa slov starostu bude musieť aj samotná samospráva, prepustiť plánujú niekoľkých pracovníkov, ktorí majú na starosti upratovanie v obci.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2019
Zástupcovia Združenia K8 sa zhodli na potrebe zvyšovania daní a poplatkov
O dosahoch legislatívnych zmien na samosprávy, ako aj o aktuálnych politických a ekonomických témach rokovali vo štvrtok 31. októbra 2019 v Prešove zástupcovia Združenia K8, ktoré tvoria primátori krajských miest.
viac
15.12.2022
Od roku 2023 zvyšuje kúpeľné mesto viaceré dane a poplatky
Dosahy energetickej a finančnej krízy, nárast cien tovarov, služieb, materiálov a legislatívne zmeny priviedli mesto Piešťany k nutnosti zvýšenia miestnych daní a poplatkov. Návrhmi sa zaoberalo utorkové zasadnutie mestského zastupiteľstva.
viac
23.01.2023
Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.
viac
02.01.2024
V novom roku sa Brezňania nemusia obávať zvyšovania daní a poplatkov
Mesto Brezno vstúpi do nového roka s vyrovnaným rozpočtom bez toho, aby muselo zvyšovať dane a poplatky. Urobilo tak už v minulom roku. Rozpočet na rok 2024 je reálny, vyrovnaný a podľa primátora Tomáša Abela, hoci zostaviť ho bolo veľmi náročné, mestu sa to podarilo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %