Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.11.2019 08:05

Trenčín zvýši dane a poplatky, dôvodom sú legislatívne zmeny


Trnčín, snímka zdroj: mesto Trenčín


Mesto Trenčín zvýši v budúcom roku dane z nehnuteľnosti o 35 %, poplatok za komunálny odpad stúpne o 10 %. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.


„Príjmy mesta budú v roku 2020 nižšie o 1,1 milióna eur oproti očakávaniam schváleným v rozpočte verejnej správy v nadväznosti na novelu zákona o dani z príjmov. Tá prináša zvýšenie nezdaniteľnej časti príjmu z 19,2-násobku na 21-násobok sumy životného minima od 1. januára 2020,“ uviedla Ságová.       

Ako dodala, mesto k zvyšovaniu daní a poplatkov muselo pristúpiť v nadväznosti na novelu zákona o dani z príjmov a ďalšie legislatívne zmeny schválené štátom, týkajúce sa údržby chodníkov, obedov zadarmo, rekreačných poukazov a podobne, a tiež zvýšené príplatky za prácu v sobotu, nedeľu, cez sviatky a nočnú prácu, zvyšovanie miezd pedagogickým zamestnancom a zamestnancom v sociálnej oblasti.       

„Vzhľadom na nárast výdavkov zvyšujeme poplatky za materské školy, školské kluby detí, centrum voľného času, umeleckú školu, zaviedli sme režijné poplatky za obedy, upravujú sa poplatky za sociálne služby. Zvýšené výdavky v súvislosti s legislatívnymi zmenami prijatými v NR SR odhadujeme v tomto roku na štyri milióny eur,“ doplnila hovorkyňa s tým, že na rok 2020 budú vzhľadom na opätovné zákonné zvyšovanie miezd ešte vyššie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Poplatky za skládkovanie sa zvýšia
Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa bude postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu schválil parlament.
viac
02.11.2019
Zástupcovia Združenia K8 sa zhodli na potrebe zvyšovania daní a poplatkov
O dosahoch legislatívnych zmien na samosprávy, ako aj o aktuálnych politických a ekonomických témach rokovali vo štvrtok 31. októbra 2019 v Prešove zástupcovia Združenia K8, ktoré tvoria primátori krajských miest.
viac
23.01.2023
Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.
viac
22.02.2023
V Trenčíne stúpnu poplatky za škôlky, školský klub detí i krúžky v CVČ
Trenčania si za umiestnenie detí v materských školách a za školské kluby detí od marca priplatia. Od septembra stúpnu aj poplatky za krúžky v centre voľného času (CVČ) v pôsobnosti mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %