Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.01.2023 08:25

Obyvatelia mesta zaplatia viac za nehnuteľnosti, odpad i psy


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Fiľakova zaplatia v roku 2023 za nehnuteľnosti, odpad či psy viac. Samospráva pre zvýšené náklady a infláciu pristúpila k zvýšeniu viacerých miestnych daní a poplatkov, poslanci mesta zmeny schválili na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).


V prípade dane z nehnuteľností došlo od 1. januára k celoplošnému zvýšeniu sadzby o 20 percent. Samospráva daň nezvyšovala od roku 2019 a tento krok vysvetlila potrebou zvýšiť zdroje rozpočtu mesta pre udržanie nastoleného štandardu v poskytovaní verejnoprospešných služieb či kultúrnych, športových a sociálnych podmienok. Zvýšenie dane z nehnuteľností má podľa dôvodovej správy predloženej na MsZ do mestskej kasy priniesť približne 72 000 eur.

Poslanci mesta tiež prijali zavedenie koeficientu za neudržiavané stavby, vďaka ktorým bude môcť samospráva majiteľom schátraných stavieb vyrubiť vyššiu daň. Za stavby nezodpovedajúce základným požiadavkám či objekty ohrozujúce zdravie obyvateľov zaplatia majitelia sedemnásobok.

O viac ako 18 percent vzrástol vo Fiľakove od januára poplatok za komunálne odpady, sadzba poplatku sa zvýšila z 33,40 na 39,50 eura ročne. "Cieľom predmetného zvýšenia je aspoň priblížiť výnos z poplatku v pomere k celkovým nákladom, pretože v prípade vyrovnanej bilancie by obyvatelia mesta platili od 1. januára 2023 ročne až 43 eur," skonštatovalo mesto v dôvodovej správe.

Zvyšovanie daní vo Fiľakove sa dotkne aj majiteľov psov, sadzbu dane mesto zvýšilo plošne o štyri eurá. Za psa v rodinnom dome tak obyvatelia zaplatia ročne 14 eur, za psa v bytovom dome 37 eur. V prípade právnických osôb a fyzických osôb v budovách a objektoch slúžiacich na podnikanie je to 24 eur ročne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2019
Na miestne dane si od nového roka priplatia aj Horehronci
Obedy zadarmo, chodníkový zákon, zníženie základu dane pre fyzické osoby či zvyšovanie miezd vo verejnej správe, to všetko spôsobí horehronskej metropole od budúceho roka výpadok z rozpočtu okolo 1,5 milióna eur.
viac
12.12.2022
Daň z nehnuteľností a poplatky za odpad sa majú zvýšiť o 15 percent
Malacky plánujú zvýšiť dane z nehnuteľnosti a poplatky za komunálny odpad o 15 percent. Návrh predloží úrad na štvrtkové (15. 12.) rokovanie mestského zastupiteľstva.
viac
15.12.2022
Od roku 2023 zvyšuje kúpeľné mesto viaceré dane a poplatky
Dosahy energetickej a finančnej krízy, nárast cien tovarov, služieb, materiálov a legislatívne zmeny priviedli mesto Piešťany k nutnosti zvýšenia miestnych daní a poplatkov. Návrhmi sa zaoberalo utorkové zasadnutie mestského zastupiteľstva.
viac
23.01.2023
Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %