Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.12.2022 02:25

Od roku 2023 zvyšuje kúpeľné mesto viaceré dane a poplatky


Ilustračná snímka.


Dosahy energetickej a finančnej krízy, nárast cien tovarov, služieb, materiálov a legislatívne zmeny priviedli mesto Piešťany k nutnosti zvýšenia miestnych daní a poplatkov. Návrhmi sa zaoberalo utorkové zasadnutie mestského zastupiteľstva.


"Keď v tejto dobe zvyšujeme dane, vôbec to neznamená, že ich zvyšujeme pre to, aby sme urobili veľký rozvoj mesta, ale aby sme zabezpečili základné kompetencie samosprávy," uviedol k návrhom primátor Peter Jančovič. Doplnil, že rozpočtom, ktorý zostavia na základe toho, vykompenzujú iba straty, ktoré vznikli vládnymi opatreniami a výpadkami z dôvodu energetickej krízy a inflácie. "Žiadny rozvojový rozpočet z toho, žiaľ, nezostavíme," spresnil Jančovič. Samospráva pritom musí zvyšovať dane plošne.

V prípade školských poplatkov mesto navrhlo zvýšenie v centre voľného času, v základnej umeleckej škole a školskom klube detí o 1 euro, režijných nákladov o 0,10 eura a v materskej škole o 3 eurá.

U pozemkov išlo o zvýšenie pôvodnej sadzby o 0,25 percenta pri všetkých druhoch pozemkov. Daň z bytov a daň zo stavieb sa zvyšuje od 0,20 eura do 0,41 eura za každý začatý meter. Napríklad poplatok za stavby na bývanie a drobné stavby sa zvyšuje z 0,34 eura za každý začatý meter na 0,75 eura, za stavby garáže z 1,10 na 1,40 eura, za nebytové priestory nevyužívané na podnikanie z 2,50 na 3 eurá. Samostatné poplatky platia pre miestnu časť Piešťan Kocurice.

Sadzba dane za ubytovanie sa zmenila z 1,50 eura na 2 eurá na osobu a prenocovanie, za psa v bytovom dome zo 42 eur na 47 eur a v rodinnom zo 16 eur na 18 eur. Sadzby poplatku za rozvoj sa v jednotlivých kapitolách zvyšujú od roku 2023 od dvoch do troch eur za každý začatý štvorcový meter stavby. Výnos z poplatku je určený pre  zariadenia starostlivosti o deti, na poskytovanie sociálnych, športových a kultúrnych služieb, na zdravotníckeho zariadenia či  verejného parku. V predchádzajúcom období bol výnos z poplatku zhruba 50 000 euro.

Poplatok za komunálny odpad a drobný stavebný odpad vychádza pre Piešťany na 59,13 eura na osobu a rok, čo je viac o 20 eur oproti tomuto roku. Ako upozornila radnica, výška poplatku je súčtom nákladov na zvoz a zneškodnenie odpadu vo všetkých jeho aspektoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2019
Mesto zvýšilo poplatky za odpad i dane
Prijatím nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) rozhodli vo štvrtok poslanci mestského zastupiteľstva vo Vranove nad Topľou o zvýšení poplatkov za zvoz a likvidáciu odpadov a tiež miestnych daní.
viac
14.12.2022
MsZ schválilo rozpočet vo výške asi 120 miliónov eur, dane porastú
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Samospráva musela pristúpiť k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.
viac
03.01.2023
Obyvatelia mesta zaplatia viac za nehnuteľnosti, odpad i psy
Obyvatelia Fiľakova zaplatia v roku 2023 za nehnuteľnosti, odpad či psy viac. Samospráva pre zvýšené náklady a infláciu pristúpila k zvýšeniu viacerých miestnych daní a poplatkov, poslanci mesta zmeny schválili na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
23.01.2023
Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %