Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.02.2018 10:52

V Ľubeli sa začne výstavba nájomných bytov, obec chce podporiť mladé rodiny


Ľubela - ilustračná snímka


V liptovskej obci Ľubeľa sa tento rok začne s výstavbou prvého z troch plánovaných nájomných bytových domov. Stavba bude situovaná na okraji obce smerom k ceste 1/18 a budúcim nájomcom ponúkne dovedna 13 bytových jednotiek zahŕňajúcich štyri jednoizbové, tri dvojizbové a šesť trojizbových bytov.


Podľa starostu Ľubele Erika Gemzického je dôvodom výstavby najmä motivovať mladých ľudí, aby z obce neodchádzali.       

Rozpočet na jeden bytový dom predstavuje sumu 600.000 eur. O úver v hodnote 360.000 eur, ktorý bude obec splácať z nájmov za byty, požiadali Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Samospráva obce podala aj žiadosť na dotáciu vo výške 240.000 eur. „So stavebnými prácami by sme tak chceli začať už v tomto roku s tým, že všetko ukončíme približne za jeden rok,“ priblížil starosta.       

Gemzický doplnil, že ešte predtým, ako sa rozhodli pustiť do projektu, si v obci urobili prieskum, aby zistili predbežný záujem. Prioritou bolo, aby byty obsadili najmä mladí občania Ľubele. „Momentálne máme sedem až osem žiadostí, a to sme ešte neurobili žiadny stavebný úkon, takže to vnímam veľmi pozitívne,“ povedal starosta. Spolu s poslancami vypracovali aj všeobecne záväzné nariadenie o spôsobe prenájmu bytov, ktorým stanovili kritériá, aby ľudia vedeli, čo by im prenájom takéhoto bytu mohol v budúcnosti priniesť. „Výhoda je tam tá, že po tridsiatich rokoch má nájomník právo odkúpiť byt za zostatkovú cenu,“ uzavrel Gemzický.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
21.07.2021
Mesto Snina chce stavať aktívny bytový dom
Mesto Snina chce na mieste bývalého "Titaniku" stavať energeticky nulový bytový dom.
viac
17.02.2022
Projekt výstavby nájomných bytov pri Terchovskej je v procese EIA
Projekt výstavby 85 nájomných bytov pri Terchovskej ulici v bratislavskom Ružinove je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Predložila ho spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je väčšinovým akcionárom hlavné mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %