Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.02.2020 03:05

V Ľubeli postavili prvý nájomný bytový dom, v pláne sú ďalšie dva


Prvý z troch plánovaných nájomných bytových domov v Ľubeli (okres Liptovský Mikuláš) odovzdali vo štvrtok do užívania jeho novým obyvateľom. Postavili ho za necelé dva roky. Na snímke nový nájomný bytový dom v Ľubeli. EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Prvý z troch plánovaných nájomných bytových domov v Ľubeli (okres Liptovský Mikuláš) odovzdali vo štvrtok do užívania jeho novým obyvateľom. Postavili ho za necelé dva roky. Prioritou bolo, aby nové byty obsadili najmä mladí obyvatelia obce, povedal tamojší starosta Erik Gemzický.


Stavba je situovaná na okraji obce smerom k ceste 1/18 a pozostáva z 13 bytových jednotiek zahŕňajúcich štyri jednoizbové, tri dvojizbové a šesť trojizbových bytov. Ešte predtým, ako sa Ľubeľčania rozhodli pustiť do projektu, urobili si v obci prieskum, aby zistili predbežný záujem.       

"Sme stredisková obec a nemáme veľa miest, kde by sme mohli ponúknuť bývanie – najmä čo sa týka pozemkov na výstavbu rodinných domov. Preto sme sa rozhodli ísť cestou nájomných bytových domov. Prvotný plán bol, že postavíme tri bytové domy. Jeden už stojí a v blízkej budúcnosti plánujeme podať žiadosti o financie na ďalšie dva. Aj vzhľadom na to, že počet záujemcov je pomerne veľký," skonštatoval starosta pre TASR.       

Rozpočet na jeden bytový dom bol 600-tis. eur. O úver v hodnote 360-tis. eur, ktorý bude obec splácať z nájmov za byty, požiadala samospráva Štátny fond rozvoja bývania. S výstavbou pomohla Ľubeľčanom aj dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR v sume 240-tis. eur. Ďalšie dva obecné nájomné bytové domy plánujú začať stavať po nadobudnutí potrebných povolení.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2018
V Ľubeli sa začne výstavba nájomných bytov, obec chce podporiť mladé rodiny
V liptovskej obci Ľubeľa sa tento rok začne s výstavbou prvého z troch plánovaných nájomných bytových domov. Stavba bude situovaná na okraji obce smerom k ceste 1/18 a budúcim nájomcom ponúkne dovedna 13 bytových jednotiek zahŕňajúcich štyri jednoizbové, tri dvojizbové a šesť trojizbových bytov.
viac
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
05.09.2023
V Bernolákove plánuje investor vybudovať bytové i rodinné domy
V Bernolákove v okrese Senec plánuje developer vybudovať bytové aj rodinné domy. Celkovo má vzniknúť niekoľko desiatok bytov, rodinné domy i bungalovy. Vyplýva to zo zámeru, ktorý investor - spoločnosť SJ družstvo Property, predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %