Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.02.2023 09:30

V letnej sezóne chystá ZOO niekoľko noviniek


Ilustračná snímka: (tasr).


Dlhoočakávaný presun medveďa do iného výbehu, príchod nového leoparda či Gazdovský dvor sú očakávanými novinkami v bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) počas najbližších jarných a letných mesiacov.


Vedenie ZOO to pripomenulo pred blížiacim sa slávnostným otvorením sezóny, ktorá prinesie aj dlhšie otváracie hodiny.

Riaditeľka Júlia Hanuliaková priznáva, že jednou z najväčších výziev je presťahovanie medveďa hnedého. "Existujúci výber je pôvodným objektom z obdobia založenia zoologickej záhrady v 60. rokoch minulého storočia a napriek svojej dostatočnej veľkosti nespĺňa súčasné požiadavky," pripomína. Dodáva, že úplne novú expozíciu, ako finančne náročnú investíciu, nie je možné v dohľadnom čase zrealizovať, riešením je preto "presťahovanie" medveďa do výbehu vlkov. "Dostali sme súhlasné stanovisko Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy k tomuto zámeru. Naše vlky – seniori, nájdu súkromie vo vedľajšom, tzv. dôchodcovskom, výbehu," vysvetľuje riaditeľka ZOO. Presun medveďa by sa mal uskutočniť v priebehu mája.

Ďalšou novinkou, zameranou najmä na deti, je kontaktná zooGazdovský dvor. "Nachádzať sa bude v tieni stromov, na lesnej čistine v priestore medzi výbehom kulanov a vlkov. Budú v ňom domáce zvieratá ako ovce, kozy, hydina, zajace, somáre, aj lesný okruh na populárne vozenie na koňoch," priblížila Hanuliaková.

ZOO pripravuje tiež niekoľko nových voliér i príchod nového leoparda zo španielskej ZOO Fuengirola. Faunu má rozšíriť aj niekoľko vzácnych koní Przewalského a ďalšie zvieratá.

V súčasnosti je ZOO Bratislava dočasne zatvorená pre potvrdenie vtáčej chrípky u uhynutej husi podunajskej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2023
ZOO priniesla v novej sezóne niekoľko noviniek, časť areálu obnovili
Spišskonovoveskú zoologickú záhradu nedávno po zimnej prestávke opäť otvorili pre verejnosť. Na novú sezónu si pripravili niekoľko noviniek a podarilo sa obnoviť aj časť areálu.
viac
22.05.2023
Horehronie ponúkne výlety Hviezdnou strelou, historickým expresom aj Astrovlakom
Horehronie sa v lete stáva rajom nielen turistov, ale čoraz viac aj cyklistov, ktorí môžu elektrobicyklami z 11 partnerských e-bike požičovní v regióne zdolať 865 kilometrov vyznačených cyklotrás.
viac
23.05.2023
V kúpeľoch otvoria cez víkend letnú sezónu
V kúpeľoch Dudince v Krupinskom okrese otvoria počas posledného májového víkendu tohtoročnú letnú kúpeľnú sezónu. Informovala o tom Andrea Petrušová zo spoločnosti Kúpele Dudince.
viac
09.09.2023
Zoo Bratislava sa s letom lúči festivalom smiechu a zábavy
V bratislavskej zoo sa budú v sobotu festivalom smiechu a zábavy lúčiť s letom. Pre deti sú pripravené viaceré aktivity. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %