Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
18.02.2023 09:30

V letnej sezóne chystá ZOO niekoľko noviniek


Ilustračná snímka: (tasr).


Dlhoočakávaný presun medveďa do iného výbehu, príchod nového leoparda či Gazdovský dvor sú očakávanými novinkami v bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) počas najbližších jarných a letných mesiacov.


Vedenie ZOO to pripomenulo pred blížiacim sa slávnostným otvorením sezóny, ktorá prinesie aj dlhšie otváracie hodiny.

Riaditeľka Júlia Hanuliaková priznáva, že jednou z najväčších výziev je presťahovanie medveďa hnedého. "Existujúci výber je pôvodným objektom z obdobia založenia zoologickej záhrady v 60. rokoch minulého storočia a napriek svojej dostatočnej veľkosti nespĺňa súčasné požiadavky," pripomína. Dodáva, že úplne novú expozíciu, ako finančne náročnú investíciu, nie je možné v dohľadnom čase zrealizovať, riešením je preto "presťahovanie" medveďa do výbehu vlkov. "Dostali sme súhlasné stanovisko Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy k tomuto zámeru. Naše vlky – seniori, nájdu súkromie vo vedľajšom, tzv. dôchodcovskom, výbehu," vysvetľuje riaditeľka ZOO. Presun medveďa by sa mal uskutočniť v priebehu mája.

Ďalšou novinkou, zameranou najmä na deti, je kontaktná zooGazdovský dvor. "Nachádzať sa bude v tieni stromov, na lesnej čistine v priestore medzi výbehom kulanov a vlkov. Budú v ňom domáce zvieratá ako ovce, kozy, hydina, zajace, somáre, aj lesný okruh na populárne vozenie na koňoch," priblížila Hanuliaková.

ZOO pripravuje tiež niekoľko nových voliér i príchod nového leoparda zo španielskej ZOO Fuengirola. Faunu má rozšíriť aj niekoľko vzácnych koní Przewalského a ďalšie zvieratá.

V súčasnosti je ZOO Bratislava dočasne zatvorená pre potvrdenie vtáčej chrípky u uhynutej husi podunajskej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2023
ZOO priniesla v novej sezóne niekoľko noviniek, časť areálu obnovili
Spišskonovoveskú zoologickú záhradu nedávno po zimnej prestávke opäť otvorili pre verejnosť. Na novú sezónu si pripravili niekoľko noviniek a podarilo sa obnoviť aj časť areálu.
viac
19.05.2023
Detva tento rok svoje letné kúpalisko neotvorí, areál je zničený
Mesto Detva tento rok svoje letné kúpalisko neotvorí. Dôvodom je jeho súčasný stav, ktorý nie je spôsobilý na prevádzku. Potvrdil to hovorca samosprávy Milan Suja.
viac
22.05.2023
Horehronie ponúkne výlety Hviezdnou strelou, historickým expresom aj Astrovlakom
Horehronie sa v lete stáva rajom nielen turistov, ale čoraz viac aj cyklistov, ktorí môžu elektrobicyklami z 11 partnerských e-bike požičovní v regióne zdolať 865 kilometrov vyznačených cyklotrás.
viac
30.05.2023
Ružinov plánuje v septembri otvoriť škôlku v projekte Ovocné sady
Bratislavský Ružinov by mal v septembri otvoriť novú materskú školu (MŠ) v rámci projektu Ovocné sady. Vytvorené sú štyri triedy s kapacitou 80 miest i školskou jedálňou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %