Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.01.2018 07:00

V Kráľovciach-Krnišove už môžu občania dovážať k úradu päť druhov odpadu


Na snímke starosta obce Kráľovce-Krnišov Ľubomír Slančík pri obnovenom tradičnom ľudovom dome. Snímka zdroj: (tasr, Jozef POLIAK).


Obyvatelia malej obce Kráľovce-Krnišov v okrese Krupina, majú už niekoľko mesiacov možnosť prinášať viacero zložiek triedeného odpadu k obecnému úradu. Obec tam totiž zriadila zberné miesto s prístreškom. Získala na to dotáciu 5000 eur od Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).


„Už pred tým mohli občania prinášať na toto miesto niektoré zložky odpadu. Po vybudovaní prístrešku môžu ale na dvor doniesť už aj vyseparované sklo, plasty, železo, papier a textil,” povedal starosta Ľubomír Slančík.

Obec, ktorá patrí do mikroregiónu Zlatá cesta, má dnes iba 153 obyvateľov, no eviduje asi 130 nehnuteľností. Väčšina je ale využívaná ako víkendové domy či prechodne obývané chalupy. Možnosť priniesť separovaný odpad však využívajú ako domáci, tak aj chalupári.       

Vedenie obce v uplynulom období často využívalo pomoc Miestnej akčnej skupiny (MAS) Zlatá cesta na zveľaďovanie dediny. Keďže sa ale uplynulé dva roky čakalo na štart ďalšej etapy jej fungovania, starosta a poslanci sa rozhodli využiť peniaze plánované na projekty MAS na úpravu miestnych potokov. „Vlani sme takto preinvestovali 5000 eur a rovnakú sumu chceme ešte využiť tento rok,” uviedol Slančík. Okrem toho perspektívne uvažujú aj o obnove kultúrneho domu a obecného úradu.

Obec je známa najmä svojou dedinskou architektúrou. Asi desiatka tradičných domov na tzv. Vrchnom rade pochádza z polovice a konca 19. storočia. Samospráva chce túto časť dostať na zoznam pamiatkových rezervácií. V obci sú aj štyri domy so statusom kultúrnej pamiatky. V blízkosti sa nachádza aj zachovaný rad 22 vínnych pivničiek a tiež vzácny, 450-ročný tzv. Koháryho dub.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %